Bohumín se chystá na čištění cest, chodníků a cyklostezek, dojde i na opravu výtluků

13.03.2021 21:10

Bohumín se aktuálně připravuje na odstraňování dopadů letošní zimy ve městě. V plánu je čištění ulic včetně chodníků, cyklostezek a obnova vodorovného značení. Dojde i na opravu výtluků, kterých radnice eviduje aktuálně zhruba desítku. Práce začnou v druhé polovině března a potrvají do května.

Bohumín se chystá na čištění cest, chodníků a cyklostezek, dojde i na opravu výtluků
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Jako první přijde na řadu strojové čištění vybraných ulic a chodníků. Nánosů bláta a posypového materiálu se zbaví i frekventované cyklopruhy a cyklostezky.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

„Máme v plánu zahájit strojové čištění v druhé polovině března. Čekáme jen na vhodnější počasí. Před zimou stroje zazimováváme, aby obsah vodní náplně nezpůsobil škodu na zařízeních. Použít je můžeme až ve chvíli, kdy nemrzne, což zatím v noci neplatí,“ vysvětlil ředitel technických služeb BM servis Marek Pieklo. Městská společnost, která se ve městě stará o pořádek a odpady, navíc v těchto dnech bojuje s nedostatkem pracovních sil. Řada zaměstnanců je kvůli covidu v karanténě.

Město už sestavilo harmonogram blokového čištění. To bude probíhat tradičně každé pondělí od 28. března do 17. května. Důkladnou očistou projde 24 úseků a Bohumín bude opět postupně vyzývat řidiče, aby s radnicí spolupracovali a přeparkovali si svá auta. Přesný časový plán zveřejní před začátkem prací. Současně s čištěním se bude i „malovat“. „Při čistění komunikací zároveň obnovujeme vodorovné dopravní značení tam, kde je to nutné. Jde převážně o ulice v centrální části města. Ročně na obnovu vynakládáme zhruba dvě stě tisíc korun,“ doplnil Petr Sobek z odboru dopravy bohumínské radnice.

Letošní zima byla podle správců silnic z hlediska dopadů na kvalitu povrchů nejhorší za deset let. V cestách se kvůli extrémnímu střídání mrazů a teplot nad nulou objevila řada děr a prasklin. Bohumín si své silnice, které jsou majetku města, opravuje průběžně. Řada z nich má navíc povrchy nové nebo zánovní. „Proto nemusíme aktuálně řešit žádnou větší destrukci. Evidujeme zhruba desítku výtluků napříč celým městem, v průběhu dubna a května začneme s jejich výspravou. Preferujeme klasickou metodu s odfrézováním a zalitím teplou asfaltovou směsí. Provizorní řešení v podobě studené směsi se nám neosvědčilo, není dlouhodobě účelné,“ uvedl Roman Pak z odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice.  Na opravu výtluků má město v rozpočtu zhruba půl milionu korun, další čtyři miliony investuje do rekonstrukcí celých úseků silnic, které to nejvíce potřebují.

Nejhorší situace ve městě je v Lidické ulici. Kvůli tomu, že ji využívá vysoký počet nákladních aut, je už několik let v nevyhovujícím stavu. Patří však Správě silnic moravskoslezského kraje, která její rekonstrukci opakovaně odložila. „Při každém jednání s krajem apelujeme na nutnost celkové opravy povrchu Lidické ulice. My jsme v ní podle dohody vybudovali nový chodník včetně veřejného osvětlení a připravili místo pro přecházení, kraj však stále nenašel finanční prostředky na rekonstrukci silnice,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura. Podle něj kraj přislíbil, že v těchto místech vyspraví alespoň nejhorší výtluky. Nejvíce zdevastovaný je úsek Lidické ulice u železničních přejezdů. Tady město naráží na neochotu spolupráce na opravách ze strany majitelů vleček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…