Boskovice: Samozavlažovací vaky pomohou mladým stromům

23.08.2018 16:05

Město Boskovice se rozhodlo na podporu stromů, především těch nově vysazených, využívat nový zavlažovací systém, který funguje na principu kapkové závlahy a cíleně tak přivede vodu až k jejich kořenům.

Boskovice: Samozavlažovací vaky pomohou mladým stromům
Foto: regionboskovicko.cz
Popisek: Boskovice

Dlouhodobě udrží stromy vitální a podpoří růst. Jedná se o systém „samozavlažovacích vaků“ umístěných přímo u paty stromu. Vak o objemu 57 l je naplněn vodou, ta se v rozsahu 5 – 9 hodin postupně uvolňuje a nedochází k jejímu odparu. Je to novinka, kterou s úspěchem využívají velká města k zálivkám stromů v exponovaných místech. 

Toto opatření koresponduje s výzvou „Pomozme stromům“, kterou 8. 8. 2018 uveřejnila na svých stránkách Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu. Společnost tvoří vědečtí pracovníci a profesionálové v oboru zahradní a krajinářská tvorba, kteří v ní apelují na podporu sídelní zeleně a především stromů v městském prostředí. Vysoké teploty a dlouhodobá sucha neprospívají zeleni, která je však důležitá nejen z estetického hlediska, ale slouží i jako oáza v parných dnech. Její klimatizační efekt ocení hlavně lidé v blízkosti staveb a domů, ale i přímo v rozpálených ulicích. Odkaz a text výzvy najdete ZDE.

V současné době se můžete s vaky setkat na Růžovém náměstí, v parčíku u nádraží, za finančním úřadem na ul. 17. listopadu i na Masarykově náměstí. Zelené vaky budeme postupně umísťovat k různým stromům ve městě a prosíme občany, aby je tolerovaly, neničily a nepřemísťovaly. Podpořit stromy v jejich růstu je cílem nás všech. Děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…