Boskovice: V Muzeu se křtilo Oppidum

02.11.2018 10:46

V přednáškovém sále Muzea regionu Boskovicka proběhl 1.11.2018 v podvečer křest knihy Hradiště nad Okluky a jeho objevitelé spojený s přednáškou o historii archeologických prací na tomto hradišti.

Boskovice: V Muzeu se křtilo Oppidum
Foto: regionboskovicko.cz
Popisek: Boskovice

V úvodu přivítal přítomné ředitel muzea Roman Malach a předal slovo jednomu z autorů této publikace Miloši Hlavovi. Diváci se tak dozvěděli například to, že naše muzeum vlastní největší sbírku archeologických nálezů z tohoto oppida. Hradiště nad Oklukou není totiž žádné jiné hradiště než Staré Hradisko. První vykopávky se zde uskutečnili v 16. století nálezem jantarů. Na přelomu 19. a 20. století zde zahájil vykopávky učitel v Malém Hradisku Josef Sedláček. Po něm se vykopávkám věnovali členové Muzejního spolku v Boskovicích František Lipka a Karel Snětina. Své nálezy vystavili na Jubilejní zemské výstavě v Kroměříži v roce 1908. Do 1. světové války zde probíhaly další vykopávky, které ale válka zastavila. Další archeologické práce pak pokračovaly v letech 1919 – 1921 a 1924-1925. V roce 1961 vydal Jiří Meduna publikaci Staré Hradisko, ve které zkatalogizoval nálezy uložené v muzeu města Boskovice. Tím uzavřel Miloš Hlava historii archeologických prací na Starém Hradišti a věnoval se nové publikaci, na které se podíleli Ivan, Hana a Jana Čižmářovi, Petra Goláňová, již zmíněný Miloš Hlava, Zuzana Jarůšková, Andrea Koucká a Irena Ženožičková. Někteří z nich byli přítomní křtu. Kniha byla po představení podrobena velkému zájmu návštěvníků. K prodeji byla kromě knihy i soška srnky, která je použita na obálce knihy.

Pokud vám chybí snímky s knížkou a stříkajícím sektem, tak to není tím, že bych to nevyfotila. Ale asi autorům knížky přišlo líto ji smočit a tak k tomuto mokrému aktu nedošlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…