Brno: Dny elektronové mikroskopie nabídnou pohled do unikátního světa

16.03.2018 9:20

Dny elektronové mikroskopie umožní zájemcům nahlédnout do unikátního, až milionkrát zvětšeného světa. Akce se uskuteční od 17. do 23. března v řadě odborných pracovišť Brna.

Brno: Dny elektronové mikroskopie nabídnou pohled do unikátního světa
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Tedy ve městě, kde se vyrábí více než 30 procent světové produkce elektronových mikroskopů. Nikde v Evropě se nevyskytuje taková koncentrace firem a vědeckých ústavů v tomto oboru jako v Brně.

Díky těmto přístrojům vědci odhalují spoustu neprobádaných oblastí. Zkoumají viry, hledají způsoby léčby rakoviny, cesty, jak bojovat s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou. Mikroskopy jsou využívány také v kriminalistice k odhalení stop střelného prachu. Rastrovací elektronový mikroskop je nepostradatelným nástrojem i v ekologii.

Rozmach elektronových mikroskopů odstartoval v Brně v padesátých letech minulého století tým s loni zesnulým Arminem Delongem.

Přednášky a dílny pro rodiny s dětmi

„Studium nanotechnologií má velkou budoucnost. Naši absolventi jsou schopni rychlé adaptability v nejrůznějších oblastech fyziky a inženýrství a mohou být rovněž platnými členy týmů zaměřených například na oblast biologie, chemie či lékařství,“ vysvětlil použití elektronových mikroskopů ve vědě profesor Jiří Spousta z Ústavu fyzikálního inženýrství Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně.

Z programu Dnů elektronové mikroskopie si vybere každý. Zájemci mohou například navštívit laboratoře CEITEC, Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR nebo výrobce Thermo Fisher Scientific. Rodinám s dětmi je určen program přednášek a dílen ve VIDA! science centru, hvězdárně nebo v technickém muzeu. Akce je koordinována městem Brnem.

Na všechny aktivity je vstup zdarma.

Detailní program naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…