Brno: Lidé vybrali novou tramvaj a svezou se lodí

11.04.2019 17:58

Finále volby nové podoby a názvu tramvají nebo zahájení plavební sezóny na Brněnské přehradě připravil Dopravní podnik města Brna na duben. Obě akce připomenou letošní výročí 150 let zdejší MHD.

Brno: Lidé vybrali novou tramvaj a svezou se lodí
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Do finále se blíží projekt Tramvaj pro Brno. V únoru mohli zájemci zasílat své návrhy na podobu nových vozů, celkem se jich sešlo 264. „Zapojili se dospělí i děti, přišly nám profesionální i amatérské návrhy,“ konstatovala mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková. Různorodá grafická ztvárnění nových „šalin“ měla společnou zejména nápaditost. „Opravdu velmi oceňujeme zájem veřejnosti a moc si vážíme práce, kterou si s návrhy lidé dali,“ uvedla Tomaštíková.

Od poloviny března mohli Brňané hlasovat na webových stránkách ZDE pro jeden ze tří designů tramvají, které postoupily do užšího výběru. Nejvíce se lidem líbilo grafické pojetí od Miroslava Rajnohy, kterého dopravní podnik ocení 18. května při dnu otevřených dveří v medlánecké vozovně.

Nyní běží druhé kolo soutěže, v němž může kdokoli navrhnout jednotný název pro nové vozy. Navrhované jméno nesmí obsahovat vulgární, hanlivé, urážlivé či expresivní výrazy ani výrazy a slovní spojení chráněné autorskými právy. „Do 14. dubna mohou lidé zasílat své náměty, ze kterých opět zvolíme užší výběr,“ přiblížil generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. Z užšího výběru Brňané opět na webu zvolí vítěze, jehož jméno se veřejnost dozví 1. května.

Kapitáne, kam s tou lodí? Na přehradu

První akcí oslav kulatého výročí MHD, která se koná pod širým nebem, bude zahájení 73. plavební sezóny 2019 na Brněnské přehradě. V sobotu 13. dubna se lidé mohou těšit od 10 hodin na slavnostní nástup kapitánů a v 10:30 na spuštění lodi Stuttgart na hladinu. V 11:30 pak vyplují lodě podle platného jízdního řádu.

Od 10:45 do 17 hodin se veřejnosti otevře areál lodní dopravy. „Přístupné bude technické zázemí údržby plavidel a lidé si mohou zblízka prohlédnout loď Brno, třeba její kormidelní ploutev nebo lodní vrtuli. Dále budou k vidění baterie, které pohání lodě, nebo zařízení, jež slouží ke spouštění lodí do vody,“ láká velké i malé návštěvníky vedoucí lodní dopravy DPMB Martin Ecler

Novinkou letošní sezóny je vybudování odpočinkové zóny u přístaviště. „V přilehlé zeleni jsme instalovali čtyři betonové lavičky k posezení a také jsme vybudovali dvě přístupové cesty k jedenáctimetrové kotvě, která je pro návštěvníky přehrady oblíbeným místem k zastavení,“ uvedl ředitel Havránek.

Kdo má rád historická vozidla, může si v přístavišti během soboty prohlédnout autobus Škoda 706 RTO nebo se v době mezi 9. a 18. hodinou svézt mimořádnou tramvajovou linkou P11. Ta bude jezdit z Bystrce přes Tábor a Českou do centra a přes hlavní nádraží a náměstí Svobody zpět do Bystrce. Na lince budou nasazené retrotramvaje T2, T3 a K2.

(zdroj: www.brno.cz)

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…