Brno: Na Ústředním hřbitově vzniklo pietní místo pro nenarozené a zesnulé děti

05.12.2020 21:10

S velmi těžkou životní situací se musí vyrovnávat rodiče, jimž zemřelo dosud nenarozené dítě. Brno jako jedno z mála měst v České republice přináší útěchu v podobě nově zřízeného pietního místa pro nenarozené a zesnulé děti na Ústředním hřbitově.

Brno: Na Ústředním hřbitově vzniklo pietní místo pro nenarozené a zesnulé děti
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Podobných pomníků, které by připomínaly nenarozené a zesnulé děti, není v České republice mnoho – mají je například v Třeboni nebo v Třinci-Lyžbicích. Ten brněnský byl zpřístupněn symbolicky jen pár dní před Světovým dnem nenarozených dětí, který připadá na 13. prosince.

Projekt se připravoval včetně realizace rok a vznikl reakce na dotazy rodin i náměty neziskových organizací, které pozůstalým rodičům pomáhají zvládnout toto složité období. Nejde pouze o místo tiché vzpomínky, ale také o pohřebiště. Pochování dětských ostatků z jakéhokoliv stadia vývoje je v České republice možné od roku 2017. V plánu je i spolupráce s brněnskými nemocnicemi, které by mohly tohoto pohřebiště využívat.

Dominantu pietního místa u skupiny hrobů H5 tvoří kříž, který vyrobil kameník na základě návrhu městské příspěvkové organizace Správa hřbitovů města Brna. Od jara příštího roku bude možné využít sousedící plochu jako rozptylovou loučku a bude zde také určen prostor pro uložení ostatků nenarozených a zesnulých dětí. Na místě nechybí lavičky a časem bude místo doplněno o nádoby na květiny.

Vybudování pietního místa pro nenarozené a zesnulé děti bylo plně hrazeno z finančních prostředků Správy hřbitovů města Brna. Oprava příchozí cesty stála 204 800 Kč, vytvoření kříže 222 640 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…