Brno: Pro krizové bydlení město zrekonstuovalo čtyři byty

01.07.2019 15:20

Přechodné ubytování Brňanů, kteří se ocitli v krizové životní situaci, umožní zrekonstruovaný dům na Francouzské. Ve čtyřech jednotkách, které budou zkolaudovány do konce června, najdou střechu nad hlavou po nezbytně dlouhou dobu nutnou k nalezení nového bydlení. Brněnští radní dnes schválili Koncepci krizového ubytování, která vymezuje cílové skupiny a podmínky užívání.

Brno: Pro krizové bydlení město zrekonstuovalo čtyři byty
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

„Jde o čtyři byty o dispozicích od 1+kk po 2+1. Jejich rekonstrukce stála zhruba 7 milionů korun. Každý nyní disponuje základním vybavením: postelí, skříní, ložním prádlem, lednicí či pračkou,“ přiblížil náměstek primátorky pro bydlení a správu majetku Oliver Pospíšil.

Podle schválené Koncepce krizového ubytování jej mohou využít lidé s trvalým pobytem v Brně, kteří se nacházejí v ohrožení zdraví či života a nejsou schopni v dané chvíli řešit tuto situaci vlastními silami. Jde především o oběti živelních katastrof, domácího násilí, zneužívání nebo týrání, ale také třeba o mladé dospělé opouštějící ústavní výchovu nebo náhradní rodinnou péči. Krizový byt není možné poskytnout osobám, které by svým zdravotním stavem nebo chováním ohrozily bezpečnost a zdraví dalších lidí – tedy například osobám s akutním infekčním onemocněním nebo závislým na alkoholu či psychotropních látkách.

O obsazení krizových bytů bude rozhodovat Odbor sociální péče Magistrátu města Brna. Smlouva o krizovém ubytování se uzavírá na třicet dní; v případě, že nastanou okolnosti zvláštního zřetele, lze ji jednorázově prodloužit o dalších 30 dní. Cena za ubytování činí 50 Kč/dospělý uživatel/den nebo 100 Kč/dva a více dospělých uživatelů/den. Pro výpočet denní platby se nezapočítávají nezletilí uživatelé.

Po dobu ubytování v krizovém bytě klienti intenzivně spolupracují se sociálními pracovníky odboru sociální péče, případně i s dalšími institucemi tak, aby svou situaci co nejrychleji a nejefektivněji vyřešili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…