Brno: Rada souhlasila s odkladem plateb nájmů u nebytových prostor v majetku města

27.05.2020 13:13

Rada města Brna souhlasila 23. března 2020 s opatřením týkajícím se nájmů nebytových prostor, které jsou v majetku města a nejsou svěřeny městským částem. Opatření spočívá v posunutí splatnosti nájemného, pokud tato povinnost vznikla či vznikne v období od 12. 3. 2020 (den vyhlášení nouzového stavu) do 30. 6. 2020. Za pozdní platby se nebudou uplatňovat sankce (smluvní pokuty, výpovědi nájmů apod.).

Brno: Rada souhlasila s odkladem plateb nájmů u nebytových prostor v majetku města
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Předpokladem je uhrazení nájmu do konce července letošního roku.

Výše zmíněné se vztahuje na:

  • nájemce nebytových prostor (s výjimkou parkovacích či garážových stání)
  • nájemce budov
  • nájemce pozemků, pokud je pronájem těchto pozemků součástí smluvního vztahu upravujícího pronájem nebytových prostor či staveb (např. se může jednat o případ, kdy je pronájem pozemku pouze doplňkem současného pronájmu nebytových prostor – typicky v uzavřených areálech)
  • nájemce movitých věcí, pokud je pronájem těchto movitých věcí součástí smluvního vztahu upravujícího pronájem nebytových prostor či staveb (např. se může jednat o pronájem nábytku v rámci pronajatých nebytových prostor)

Navržené opatření se nevztahuje na:

  • jakýkoliv majetek statutárního města Brna, který je svěřen městským částem (v těchto případech je další postup plně v kompetenci příslušné městské části)
  • pronájem bytů
  • pronájem či pacht „samotných“ pozemků

Netýká se ani plateb záloh na energie a jiné služby spojené s nájmem.

V této chvíli se především řešila aktuální situace, kdy nájemci z důvodu vyhlášení nouzového stavu přišli o příjmy. Nedochází k odpouštění či snižování úhrad za užívání městského majetku. Tuto problematiku bude nutné řešit komplexně v závislosti na dalším vývoji krizových opatření, celostátní legislativy, odškodňovacích mechanismů státu apod.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…