Brno: Vodojem na Žlutém kopci otevře v sobotu, vstupenky jdou do prodeje

14.07.2020 17:39

Fascinující podzemní stavby bývalých vodojemů na Žlutém kopci přivítají první návštěvníky z řad veřejnosti. Komentované prohlídky jsou v plánu na letní čtvrtky a soboty. Zažít to můžete už tento víkend.

Brno: Vodojem na Žlutém kopci otevře v sobotu, vstupenky jdou do prodeje
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

První ze tří vodojemů při ulici Tvrdého převzal do správy TIC Brno. Se znalcem podzemí Alešem Svobodou naplánovali sérii komentovaných prohlídek. Ty se odehrají o sobotách (18. 7., 1., 22. a 29. 8. od 10 do 16 hodin) a čtvrtcích (30. 7., 6. a 20. 8. od 14 do 18:30). Prodej vstupenek startuje ve středu 15. července v 9:00 na webu ZDE. Vstupné je 200 korun, pro studenty, seniory a ZTP 150 korun.

Lidé se do vodojemu podívají díky tomu, že tu město nechalo vybudovat plnohodnotný vstup se schodištěm. Předtím bylo nutné se pod zem spustit šachtou po žebříku. Podobné úpravy chce město provést i u zbývajících dvou vodojemů. Plánuje veřejnosti zpřístupnit i park nad nimi.

Brno

Tři vodojemy pod Žlutým kopcem mezi ulicemi Tvrdého a Tomešovou vznikly na přelomu 19. a 20. století podle projektu anglického stavitele Thomase Docwryho. Dva z nich jsou postaveny z červených pálených cihel bez použití oceli, dřeva nebo železobetonu, třetí, nejmladší vodojem z roku 1910 pak tvoří dvě betonové nádrže. Celkem měly tyto vodárenské objekty objem více než 20 tisíc kubických metrů a čerpala se do nich voda z úpravny v Pisárkách. Z provozu byly odstaveny až v roce 1997, od té doby jsou prázdné a zakonzervované. V roce 2019 Ministerstvo kultury prohlásilo soubor staveb „Historický vodárenský areál“ za kulturní památku. Další informace najdete ZDE.

Vstupenky budou v prodeji od 15. 7. na webu TIC Brno (ZDE).

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…