Bruntál: Nájemné se ve většině městských bytů nezvýší

25.02.2012 12:37

Rada města Bruntálu v úterý 21. února projednala možné změny nájemného v bytech ve vlastnictví města. Radní nakonec schválili variantu, která předpokládá i v dalších měsících zachování současné výše nájemného ve většině městských bytů.

Bruntál: Nájemné se ve většině městských bytů nezvýší
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Hlavním důvodem diskuse o změně nájemného je skutečnost, že se nájemné z městských bytů naposledy zvyšovalo v roce 2010, přičemž náklady na stavební práce, opravy a údržbu se zvyšují každoročně. Naposledy ke zvýšení nákladů došlo v souvislosti se zvýšením dolní sazby daně z přidané hodnoty na 14 %, což se výrazně projevuje i v cenách oprav.

Na stole byly tři Hospodářskou správou předložené varianty úpravy nájemného, s účinností od 1. září letošního roku. Jedna počítala s výrazným plošným zvýšením nájemného ve všech městských bytech. Druhá s mírným nárůstem a zejména s dorovnáním výše nájemného, v němž existují rozdíly dané historickým vývojem legislativy, především postupnou deregulací nájmů.

Třetí varianta zachovává v městských bytech současnou výši nájemného – a právě ta získala jasně většinovou podporu rady. „Všichni víme, že tato doba je finančně napjatější. A víme, jaké přináší dopady do reálných životů občanů,“ konstatoval starosta Bruntálu Ing. Petr Rys, MBA.

V několika případech však ke zvýšení nájmů přece jen od září dojde: v bytech, které jsou v prodaných domech a jejichž nájemníci neprojevili zájem o jejich odkup, vznikají městu podstatně vyšší náklady na údržbu a provoz. Město se tak jako člen společenství vlastníků podílí na nákladech na revitalizace domů, takže zvýšení nájemného v těchto případech bylo nezbytné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mubruntal.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…