Bruntál: Petrin vydává svědectví starých časů

03.02.2014 15:08

Neobvyklý nález a autentické svědectví o studentech původního chlapeckého semináře vydala bruntálská kulturní památka Petrin, která právě prochází celkovou rekonstrukcí.

Bruntál: Petrin vydává svědectví starých časů
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Nesmazatelný doklad o svém pobytu v semináři zanechala řada chlapců, kteří se podepsali na plechovou římsu překrývající jeden z ozdobných prvků fasády. Římsa, která je běžně přístupná z okna ve čtvrtém podlaží směrem k Uhlířskému vrchu, překonala dlouhá desetiletí v původní, nezměněné podobě.

Na různě pojatých podpisech, u některých typických pro svou dobu, si můžeme přečíst nejen samotná jména studentů, ale u některých také letopočet zápisu i místo původu studenta. Dozvíme se tak například, že zde kdysi studoval Jiří Otava z Hatě (tehdejší okres Hlučín). Nebo v roce 1935 jistý Adolf Blažek či Herbert Richter. V následujícím roce se podepsal student Pezsker, který připojil i den podpisu – 8. listopadu 1936. 

Z posledních předválečných žáků se v roce 1938 podepsal Josef Mladek, tím ale římsa studenty lákat nepřestala. Podepisování se na tento kus plechu se zřejmě stalo tradicí napříč ročníky. Jsou zde podepsáni studenti z předválečných let a stejně tak chlapci, kteří budovu navštěvovali ještě na konci čtyřicátých let minulého století.

Římsa v rámci rekonstrukce nepodlehne likvidaci a zůstane na svém místě, možná bude překryta krycím plechem, aby se opravě fasády učinilo zadost. Každopádně však zůstane zachována pro další generace.

Z historie Petrina

Historie Petrina sahá do druhého desetiletí 20. století. V roce 1918 byl zrušen kněžský seminář v Kroměříži, jehož žáci byli přestěhováni do Bruntálu, kde dočasně docházeli do zdejšího gymnázia. Mezi tím padlo prostřednictvím výnosu olomouckého arcibiskupa rozhodnutí vybudovat chlapecký seminář nový, v Bruntále. Jeho budova byla slavnostně otevřena v roce 1926.

Svému účelu však nesloužila dlouho. Krátce po obsazení pohraničí v roce 1938 si budovu zabral wehrmacht, který zde zřídil nejen vojenské velitelství, ale také správní protektorátní centrálu. V roce 1946 bylo v objektu zřízeno Gymnaziální učiliště bratří Nejsvětější Svátosti pod patronací kongregace pojmenované „petrini“ či „petríni“ dle českobudějovického kněze Václava Petra. Tak vznikl zažitý název budovy.

Po zrušení mužských řádů a přesunech v rámci takzvané Lánské akce na počátku 50. let byl Petrin krátce domovem zdravotně postižených, do té doby pobývajících v Smečně. Ty v letech 1951 až 1955 opět vystřídali vojáci, když v budově dočasně sídlila Vyšší vojenská škola důstojníků pěchoty čs. armády. Po odchodu posádky z Bruntálu zůstal Petrin po dva roky prázdný, než zde byla v roce 1957 zřízena základní škola a střední všeobecně vzdělávací škola, která byla později přičleněna ke gymnáziu v Dukelské ulici.

Základnímu školství budova slouží nepřetržitě dodnes, zatímco městské osmileté gymnázium, zřízené v roce 1993, bylo rozhodnutím zastupitelstva zrušeno. V rámci nové školské koncepce vznikl záměr Petrin zmodernizovat a přeměnit jej v centrum vzdělávání a volného času: kromě školy zde bude i pobočka školky, městská knihovna a středisko volného času.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mubruntal.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…