Červený Kostelec: Kámen zmizelých už připomíná poslední pobyt radisty Jiřího Potůčka

11.07.2019 19:03

Radista z výsadku Silver A Jiří Potůček-Tolar by se 12. července letošního roku dožil sta let. Osud mu však nedopřál oslavit ani 23. narozeniny. Jemu a dalším šesti popraveným sokolům ze sokolské odbojové skupiny S 21 B věnovala Sokolská župa Podkrkonošská-Jiráskova 7. července letošního roku první sokolské Kameny zmizelých (Stolperstaine) v Královéhradeckém kraji.

Červený Kostelec: Kámen zmizelých už připomíná poslední pobyt radisty Jiřího Potůčka
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Kameny zmizelých byly ve spolupráci s městem Červený Kostelec zasazeny před školu na Bohdašíně, kde žili před popravou v červenci 1942 manželé Zdeňka a Ladislav Satranovi. Ti tady po několik dnů ukrývali právě radistu Potůčka s vysílačkou Libuší. Další kameny připomínají tragický osud rodiny Burdychových, která žila ve stavení čp. 168 na nedalekých Končinách - právě tady byl poslední doložený pobyt parašutisty před vyzrazením gestapu. Po útěku z Končin ho zastřelil 2. července 1942, tedy pouhých deset dní před 23. narozeninami, strážmistr protektorátního četnictva Karel Půlpán v dubovém lese nedaleko Trnové u Pardubic.

U památníku nedaleko domu na Končinách tak byl v neděli odhalen nejen Kámen zmizelých na památku radisty Jiřího Potůčka, ale také další čtyři pro Miladu Burdychovou a jejího manžela Antonína, dále pro Antonína Burdycha staršího a jeho manželku Josefu. Všichni byli za pomoc Jiřímu Potůčkovi v roce 1942 popraveni.

Záštitu nad položením prvních sokolských Kamenů zmizelých na území kraje převzala Mgr. Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje. Ta také kameny 7. července slavnostně odhalila spolu s Věnkem Baudyšem (v roce 1942 mu bylo 11 let), synem popravené Zdeňky Satranové a Antonínem Burdychem, synem popravených manželů Milady a Antonína Burdychových (v roce 1942 mu bylo osm let).

Dalšími významnými hosty, kteří přijeli uctít památku obětí sokolské odbojové skupiny S 21 B byli například generál Petr Pavel, dále poslanec Parlamentu ČR Pavel Bělobrádek a delegace z obce Břasy na Rokycansku, kde Jiří Potůček vyrůstal. Přitomni byli i zástupci Univezity obrany, zástupci Československé obce legionářské, Spolku vojenské historie T-S 20 Pláň, skauti, představitelé města Červený Kostelec, potomci popravených, pamětníci tragických událostí v roce 1942 a více než stovka dalších účastníků.

Kameny zmizelých (Stolperstaine) jsou dlažební kostky s mosazným povrchem. Připomínají výhradně oběti nacistické perzekuce, a to nejen židovského původu. Od roku 1992 se umisťují zpravidla před domy, kde popravení nebo umučení naposledy bydleli; jeden kámen je vždy věnován jedné konkrétní osobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…