Česká Lípa: Město přispělo na novou jednotku intenzivní péče pro novorozence

02.10.2018 20:31

Českolipská nemocnice uvedla do provozu novou jednotku intenzivní péče (JIP) pro novorozence a tím završila rekonstrukci novorozeneckého oddělení. Mezi pozvanými hosty byl také českolipský místostarosta Juraj Raninec, neboť Česká Lípa na projekt modernizace gynekologicko-porodnického oddělení, jejíž součástí se staly také úpravy na novorozeneckém oddělení, přispěla částkou 500 tisíc korun.

Česká Lípa: Město přispělo na novou jednotku intenzivní péče pro novorozence
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Není to jediná podpora, kterou naše město přispělo ze svého rozpočtu na modernizaci českolipské nemocnice,“ připomíná místostarosta Juraj Raninec, který zdravotníkům k nové supermoderní jednotce pogratuloval s přáním, aby malým pacientům dobře sloužila a pomáhala jim k co nejrychlejšímu návratu do náruče rodičů.  

Novému JIPu, který zajišťuje péči o nezralé případně nemocné novorozence, předcházelo vybudování čtyř nových pokojů se sociálním zázemím pro matky a jejich miminka. „Novorozenecké oddělení bylo otevřeno na počátku osmdesátých let,“ připomněl z historie generální ředitel českolipské nemocnice Ing. Pavel Marek. „Původní prostory již vzhledem ke svému stáří proto nevyhovovaly jak po stránce stavební, tak z pohledu současných moderních trendů v péči o novorozence a nezbytného zázemí pro matky,“ vysvětlil hlavní důvody modernizace generální ředitel NsP, Pavel Marek a dodal, že nové pokoje jsou v provozu již od června letošního roku.

Hlavní dispoziční změnou nově upraveného novorozeneckého oddělení se pak stalo právě vybudování nové jednotky intenzivní péče. „Vybudovali jsme tu zcela novou intermediální jednotku, novorozeneckou jednotku i speciální místnost pro fototerapii, izolaci a také sesternu s průhledem na novorozence,“ popsal nejdůležitější proměny technický a provozní ředitel Jan Mencl.

Oddělení má rovněž nově zbudované prostory pro laktační poradnu nebo nezbytné zázemí pro pacientky i lékařský a nelékařský personál. V rámci rekonstrukce prošly obnovou rozvody elektrické energie, nové jsou rozvody medicinálních plynů, zařizovací předměty a v neposlední řadě zde byly instalovány klimatizační jednotky. Celkové náklady na přebudování novorozeneckého oddělení dosáhly necelých 5 mil. Kč a investice proběhla v rámci rozsáhlé rekonstrukce novorozeneckého a gynekologicko-porodnického oddělení, ve které nemocnice dál pokračuje.

„Zdravotní péči na obou odděleních poskytujeme maminkám a jejich dětem z celého Českolipska i za hranice našeho regionu. Proto jsme oslovili našeho zřizovatele, Liberecký kraj, ale také okolní města, obce i soukromé subjekty s prosbou o finanční podporu, za kterou všem donátorům děkujeme,“ dodal generální ředitel.

Celková výše darů a dotací doposud činí cca 2,5 mil. Kč. Poděkování patří zejména Libereckému kraji, z měst přispěla na rekonstrukci Česká Lípa, město Doksy, Zákupy, Cvikov, důležité jsou také dary od menších obcí jako od obcí Zahrádky, Luka, Dubnice, Horní Libchava, Kvítkov nebo Žandov. Na rekonstrukci přispěli zakoupením vstupenek také všichni zaměstnanci nemocnice, kteří v letošním roce navštívili nemocniční ples.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…