Česká Lípa: Na činnost Vlastivědného muzea přispěje kraj

14.05.2019 6:32

Částkou 778 tisíc korun přispěje Liberecký kraj Vlastivědnému muzeu a galerii v České Lípě. Peníze půjdou na expoziční a výstavní činnost, dále pak také na ošetření, zpracování, uložení a dokumentaci sbírkových předmětů.

Česká Lípa: Na činnost Vlastivědného muzea přispěje kraj
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Současné stálé expozice v areálu kláštera a na pobočkách muzea budou doplněné o nové, poutavé exponáty, jakými jsou figuríny s dobovými oděvy a interaktivní informační prvky,“ uvedla radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová.

Muzeum bude také pokračovat v budování nové stálé expozice o těžbě uranu na Českolipsku, ve které se návštěvníci vydají do uranového hlubinného dolu. „Plánujeme zahájit přípravu velké výstavy historických palných a sečných zbraní z naší rozsáhlé sbírky, která se uskuteční v roce 2020,“ uvedl Zdeněk Vitáček, ředitel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

V oblasti ošetření, zpracování a uložení sbírky muzeum plánuje provést rekonstrukci rozsáhlé a velmi cenné sbírky hmyzu, jejíž ukázky uvidí návštěvníci v letošním roce při entomologické výstavě. Dojde také k nákupu speciálního technického vybavení pro kvalitnější obrazovou dokumentaci, konzervaci, uložení a preparaci sbírkových předmětů. Preparace se dočkají velké druhy savců, jakými jsou obrovský medvěd grizzly, lama nebo zebra.

Pokračovat bude rovněž náročné restaurování sbírkových textilií, především praporů, které se poté objevují ve stálé historické expozici.  Specializované dílny získají novou techniku, která umožní kvalitnější konzervaci, ošetření a odbornou péči o sbírkové předměty. „Naše specializovaná odborná knihovna bude doplněna o odbornou literaturu, kterou budou moci využívat i naši badatelé, dodal Vitáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…