Česká Lípa: Participativní rozpočet bude zaveden od roku 2019

05.12.2017 16:41

Návrhem zapojit občany do tvorby rozpočtu města Česká Lípa pro rok 2018 se zabývalo na svém posledním zasedání Zastupitelstvo města. To souhlasilo se zavedením principu participativního rozpočtu pro objem investic do 10 milionů korun, ale s podmínkou, že budou schválena jasná pravidla tak, aby mohl být smysluplně použitý od roku 2019.

Česká Lípa: Participativní rozpočet bude zaveden od roku 2019
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Zjednodušeně se jedná o to, aby občané měli možnost navrhnout a poté i rozhodnout, do jakých projektů bude vyčleněná částka investována. Návrh rovněž počítal, že by participativní rozpočet platil už v příštím roce. To se ukázalo jako nemožné, neboť při tvorbě participativního rozpočtu musí být splněno několik základních kroků a ty se časově do schvalování rozpočtu na rok 2018 nedají zvládnout.

„Byla by to uspěchaná akce, potřebujeme lidem vysvětlit, o co se jedná, co se po nich chce, kde najdou podrobnější informace, jak se mohou zapojit. A my sami musíme mít naprosto jasná pravidla pro sběr podnětů a jejich vyhodnocování,“ uvedla starostka Romana Žatecká.

Podle zkušeností měst, které již tento druh rozpočtu využívají, trvá průběh realizace do konečného rozhodnutí šest měsíců a to ve chvíli, kdy mají již schválena pravidla. Ta jsou pro takový rozpočet naprosto zásadní a musí jednoznačně určit, jakým způsobem se bude při tvorbě tohoto participativního rozpočtu postupovat. Poté se s nimi seznámí občasné a teprve pak se může rozeběhnout proces celé realizace.

Proto Zastupitelstvo města Česká Lípa rozhodlo, že participativní rozpočet bude realizovaný až od roku 2019, aby byl dostatek času na jeho přípravu. Zároveň uložilo starostce města, aby do 31. 1. 2018 rozpracovala možnosti takového rozpočtu, včetně návrhu vhodných akcí v rozsahu do 10 milionů korun.

Do participativního rozpočtu bude vloženo deset milionů korun

„Původní návrh byl podaný pozdě. Neumím si představit, jak bychom ho zrealizovali v rozpočtu na příští tok, jehož návrh je již sestavený. Vždyť ohledně participativního rozpočtu v tuto chvíli nemáme připraveno vůbec nic. Proto až od roku 2019. Pozitivem je, že do participativního rozpočtu bude vloženo deset milionů korun, místo původně navrhovaných tří,“ sdělil místostarosta Juraj Raninec.

V letošním roce se občané mohou zapojit do tvorby rozpočtu tak, jak jim to umožňuje zákon.

„Od zveřejnění návrhu rozpočtu mohou podat své vlastní návrhy, buď k mým rukám, nebo na e-mailovou adresu ZDE. Tyto návrhy budou projednávány v rámci jednání zastupitelů o rozpočtu,“ dodala starostka Romana Žatecká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…