Česká Lípa: Zastupitelé budou jednat o budoucnosti Kounicova domu

05.09.2018 6:34

Město získalo do svého vlastnictví Kounicův dům a zastupitelé na svém středečním zasedání budou muset rozhodnout o dalším osudu této stavby.

Česká Lípa: Zastupitelé budou jednat o budoucnosti Kounicova domu
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Stavba je ve stavu, který odpovídá tomu, že původní vlastník neudělal prakticky nic zásadního k ochraně torza Kounicova domu. Naším prvořadým úkolem je zjistit současný stav,“ uvedl místostarosta Juraj Raninec.

Kounicův dům byl bez jakékoli ochrany vystaven povětrnostním podmínkám několik let, které se na jeho už tak žalostném stavu ještě více projevily. Město v tuto chvíli nemá reálné informace o stavu torza budovy, a tak objednalo statické a stavebně technické posouzení, které by mělo přinést odpovědi na otázku, jaké zajišťovací práce je nutné udělat ještě před letošní zimou.

Zastupitelé by pak měli říci, k jakému účelu by měl Kounicův dům sloužit.

„To je poměrně zásadní informace, v podstatě ta nejdůležitější a zastupitelé by se s ní měli vypořádat. Navrhujeme Kounicův dům dát dětem a vybudovat zde moderní sídlo podle potřeb DDM Libertin. Objeví se jistě i jiné návrhy, ale musíme si říct, co zde bude. Bez tohoto rozhodnutí se situace kolem Kounicova domu nepohne a dál bude chátrat. Nechceme tu mít další ruinu několik let,“ poznamenává starostka Romana Žatecká.

Čím dřív se se o účelu Kounicova domu rozhodne, tím lépe, neboť na to navazují příslušné přípravné práce, od projektové a inženýrské přípravy, přes „vysoutěžení“ zpracovatele projektu, správní řízení atd., které potrvají minimálně 9 – 12 měsíců. Ještě před tím však musí být jasné, k čemu bude dům využit.

Zastupitelstvo města zasedá ve středu, 5. září 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

7:37 Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

O lidech bez domova se obecně ví, že milují čtyřnohé kamarády a velmi často si je pořizují jako své …