Česká Lípa dá jízdním kolům, koloběžkám a invalidním vozíkům syntetickou DNA

10.05.2019 20:21

Forenzní značení kol je metoda, pomocí které je možné jízdní kola, koloběžky nebo invalidní vozíky označované unikátní látkou, v níž jsou mikrotečky s kódem, které nejsou viditelné pouhým okem. Takto označené kolo má pak svoji jedinečnou syntetickou DNA, obdobně unikátní jako otisk prstu. Tento systém označování kol a invalidních vozíků spustí Česká Lípa o těchto prázdninách.

Česká Lípa dá jízdním kolům, koloběžkám a invalidním vozíkům syntetickou DNA
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Ačkoli jsou mikrotečky s kódem neviditelné, kolo je označené viditelnou samolepkou, která potencionální pachatele informuje, že je kolo opatřeno syntetickou DNA a zaregistrováno v nadnárodní databázi výrobce tohoto značení. Jedná se o účinné preventivní opatření, díky kterému se daří snižovat počet kradených kol. Alespoň praxe ve městech, kde tento systém forenzního značení funguje, tento trend ukazuje. Věříme, že stejný efekt bude tento systém mít i v České Lípě,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová a doplnila, že v případě krádeže označeného kola je snadnější při nálezu kolo identifikovat. Navíc, označením kola nedochází k jeho estetickému či faktickému poškození, služba je pro občany zdarma.

V letošním roce bude mít Česká Lípa k dispozici sadu identifikačního forenzního značení, se kterou je možné označit 200 jízdních kol a 50 invalidních vozíků. Počítá se také s tím, že označeny budou i koloběžky, které se od 2. května začaly půjčovat v Regionálním turistickém informačním centru na náměstí. Samolepky lze na kola aplikovat za hezkého počasí, kdy je minimum prachu a vlhkosti.

Samotné označování je tak naplánované od července do září letošního roku. V červnu pak město na svůj web umístí rezervační formulář, kde se budou moci majitelé kol či vozíků objednat na konkrétní termín. K označení musí mít občanský průkaz a ideálně kupní smlouvu ke kolu. Pokud kupní smlouvu občan mít nebude, stačí čestné prohlášení, že je majitelem kola či invalidního vozíku.

„Označování kol bude probíhat na dětském dopravním hřišti za přítomnosti zaměstnance městského úřadu a příslušníka městské policie. Před spuštěním systému naše pracovníky vyškolí městští policisté z Karviné a Českého Těšína, kteří mají se systémem forenzního značení bohaté zkušenosti. Za spolupráci jim tímto děkujeme,“ uzavřela Jitka Volfová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…