Česká Lípa naváže spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování

12.09.2020 14:52

Zlepšení sociální situace ve městě, a to především v sociálně vyloučených lokalitách, prostřednictvím konkrétních opatření a služeb by měla České Lípě přinést chystaná spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování.

Česká Lípa naváže spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

S touto agenturou bude město spolupracovat poprvé, navázání spolupráce i znění společného memoranda o spolupráci odsouhlasili českolipští zastupitelé na svém zářijovém jednání.
V České Lípě existuje několik problémových lokalit, kde dochází ke kumulaci sociálních problémů. K problémům v těchto oblastech dochází zejména kvůli ztrátě nebo nevhodnému bydlení. Je však potřeba se zaměřit také na oblast vzdělávání. Jsou rodiče, kteří nejeví zájem o vzdělávání svých dětí, což vede k předčasnému ukončení základního vzdělání, problematické je také začleňování dětí cizinců, které nehovoří česky. Proto byly jako hlavní oblasti spolupráce s agenturou vytipovány právě oblasti bydlení a vzdělávání.

Jelikož ale spolu všechny sociální problémy úzce souvisejí, v rámci spolupráce se město dotkne i jiných problémů, jako je chudoba, závislosti, dluhy a dalších sociálních skupin ohrožených sociálním vyloučením, jako jsou neúplné rodiny, osamělí senioři nebo lidé se zdravotním postižením. Základním kamenem spolupráce pak bude analýza stávající situace. Po zpracování analýzy by měli následovat další kroky, jako je snaha o nalezení řešení v rámci místních zdrojů, zmapování dostupnosti stávajících sociálních služeb, nastavení spolupráce mezi školami a dalšími vzdělávacími institucemi a identifikace investičních priorit v sociální oblasti.

„Je vždy přínosem, když můžeme spolupracovat s odborníky mimo Českou Lípu, kteří mají s touto činností zkušenosti, kteří navíc nejsou zatíženi zkreslenými názory nebo předsudky a dívají se na situaci s odstupem. V rámci analýzy bychom měli identifikovat oblasti, ve kterých nejvíc pokulháváme a do těch nasměrovat své úsilí. Zpracování analýzy nám navíc pomůže i ve zpracování projektů a žádostí o dotace v následujícím programovacím období. Měli bychom tedy i snadněji získat finance na nové služby nebo investice, které bude potřeba pro zmírnění situace začít realizovat. Osobně jsem ráda, že se město rozhodlo s Agenturou pro sociální začleňování začít spolupracovat. Mým přáním je, aby spolupráce vedla k seznamu konkrétních opatření, která opravdu pomohou zlepšit situaci v některých lokalitách České Lípy, aby se v nich našim občanům žilo dobře,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…