Česká Lípa otevřela novou budovu Městského úřadu

03.01.2024 13:05 | Tisková zpráva

Moderní, bezbariérová budova v centru města poblíž kapacitního parkoviště a zastávky MHD, v které si občané vyřídí vše potřebné na jednom místě. To je nová budova Městského úřadu Česká Lípa, která se občanům otevřela poprvé 2. ledna 2024. Najdou ji v ulici U Synagogy čp. 2983 a vznikla díky kompletní rekonstrukci budovy bývalé České pojišťovny z roku 1995.

Česká Lípa otevřela novou budovu Městského úřadu
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Do nové budovy se přesunulo cca 60 úředníků z jiných tří budov městského úřadu, a to v ulicích U Vodního hradu, Jindřicha z Lipé a Děčínská (naproti soudu). V budově najdou občané pracoviště řidičských oprávnění, evidence obyvatel a osobních dokladů i obecní živnostenský úřad a registr vozidel, a také nepřepážková pracoviště, jako je oddělení přestupků, oddělení místních poplatků a vymáhání a odboru dopravy. V budově bude také hlavní pokladna MěÚ ČL a recepce.

Rekonstrukce budovy začala v září 2022, stavebně byla budova dokončena v září 2023, pak následovala montáž nábytku, vyvolávacího systému a dalšího nutného vybavení, stěhování úředníků začalo 11. prosince 2023. Zhotovitelem stavby byla firma CL – EVANS s.r.o., která zakázku vysoutěžila původně za 85,5 mil. Kč. Nutnými vícepracemi se cena zakázky navýšila na konečných 95,3 mil. Kč. Městu se však podařilo na rekonstrukci získat dotaci ve výši 13,5 mil. Kč ze Státního fondu životního prostředí. Autorem projektu je Ing. arch. Jiří Kňákal, jeden z autorů původního projektu.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39645 lidí

„Jsem nesmírně vděčná za to, že jsme se před čtyřmi lety rozhodli tuto opuštěnou budovu koupit do majetku města a udělat z ní novou úřadovnu. Budova nyní, oproti původnímu záměru, kdy hrozilo, že se z ní stane ubytovna, bude sloužit občanům nejen města Česká Lípa, ale celého území ORP Česká Lípa, tedy 41 dalším obcím. Stane se místem, kde naši občané vždy najdou radu, pomoc, a to v příjemném prostředí. Budovu jsme zrekonstruovali s myšlenkou na to, že bude výhradně sloužit veřejnosti, a tak bude vždy plná pohybu a života. A právě pohyb, život a vnitřní DNA města, ke kterému patříme, nám bude vždy připomínat také umělecké dílo z dílny místní sklářské firmy Preciosa ve formě DNA, které zdobí vstupní halu nové úřadovny. Symbolizuje život, ducha a potenciál našeho města,“ uvedla starostka města Jitka Volfová.

Opuštěný objekt koupilo město Česká Lípa do svého majetku v roce 2019 za 18 mil. Kč s cílem sem přesunout všechna přepážková pracoviště Městského úřadu Česká Lípa. Záměrem bylo budovu opravit jen částečně, nicméně podrobné zkoumání jejího stavu ukázalo, že je budova v mnohem horším stavu, než se předpokládalo. Město tak zvolilo cestu kompletní rekonstrukce, změny dispozice pro úředníky, vyměněná jsou okna, dveře, zateplená fasáda, střecha, kompletně nový je také systém vytápění, světla. Na střeše jsou instalované fotovoltaické panely, v prostoru před budovou jsou tři velké nádrže na dešťovou vodu. Provoz budovy by tedy měl být nízkonákladový a šetrný k životnímu prostředí.

Největším problémem při rekonstrukci byl špatný stav podlahových konstrukcí, změnit se musel také původní plán na rekonstrukci podlahového vytápění, které bylo nahrazeno otopnými tělesy. Vyměnit se musel také původní výtah, který již neodpovídal současným normám.

„Po přestěhování úředníků do nové budovy se nám v městských objektech uvolnily prostory. V budově U Vodního hradu budou prostory k pronájmu, chceme zde mít třeba ordinace a byty pro lékaře, v budově v ulici Jindřicha z Lipé chceme vybudovat byty a do prázdné budovy v Děčínské ulici se částečně přesune archiv městského úřadu a také odbor školství,“ doplnil českolipský místostarosta Martin Brož.

Úřední hodiny nové pobočky MěÚ ČL v ulici U Synagogy:
pondělí 8:00 – 17:00
úterý 8:00 – 11:30
středa 8:00 – 17:00
čtvrtek 8:00 – 11:30
pátek 8:00 – 11:30

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

7:17 Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

Profesionální hasiči z litoměřické stanice a pracovníci technických služeb města vytáhli nefunkční č…