České Budějovice: Dětští zastupitelé navštíví Jihočeský vědeckotechnický park

14.06.2014 15:39

V pondělí 16. června navštíví členové Dětského zastupitelstva České Budějovice Jihočeský vědeckotechnický park (JVTP). Zhruba pětadvacet žáků českobudějovických základních škol se v laboratorních prostorách I. etapy parku seznámí s vybranými pokusy, které jim přiblíží moderní jihočeskou vědu i využití výsledků výzkumů v praxi.

České Budějovice: Dětští zastupitelé navštíví Jihočeský vědeckotechnický park
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Dětští zastupitelé budou mít příležitost sami si ozkoušet vědeckou práci a zjistit, co obnáší. Například se zapojí do pokusů s tekutým dusíkem nebo mikroskopového pozorování. Pracovníci firem a institucí sídlících v I. etapě Jihočeského vědeckotechnického parku s nimi dále pohovoří o své práci a o využití výsledků vědeckého výzkumu v praxi. Chceme v nich podnítit zájem a doufáme, že je přímá zkušenost s vědeckou prací a jejími možnostmi v praktickém využití přiměje uvažovat o oboru jejich budoucího studia i následné kariéry,“ uvedla ředitelka Jihočeské agentury pro podporu inovačního podnikání (JAIP) Petra Vachová. Začátek návštěvy dětských zastupitelů je naplánován konkrétně na 13:00 hodin, samotná exkurze zabere zhruba tři hodiny.

Právě I. etapa vědeckotechnického parku, která je v provozu od roku 2008, je ve správě JAIP. Agentura kromě toho nabízí nejen firmám sídlícím v I. etapě parku poradenské služby, zprostředkování důležitých kontaktů s veřejnými institucemi i potenciálními obchodními partnery, a dále pak pořádá i různá školení a další vzdělávací akce. Obrátit se na ni mohou i ostatní soukromé společnosti, především začínající podnikatelé, ale také veřejné instituce.

„Když se řeknou České Budějovice nebo Jihočeský kraj, všichni si vybaví pivo, tužky nebo kulturní památky. Přitom jižní Čechy - a krajské město obzvláště - mají obrovský potenciál právě ve vědě a výzkumu a z nich vycházejících inovací a vědeckých poznatků využitelných v praxi. Musíme více využívat faktu, že zde sídlí nejen Jihočeská univerzita s kvalitními přírodovědnými obory, ale také několik podobně zaměřených ústavů Akademie věd ČR. Důležité však je vytvářet dostatečně široké podhoubí pro tyto obory, poptávku a zájem mezi mladými lidmi, aby v nich nacházeli perspektivu a uvažovali o kariéře v tomto směru. Kreativita a inteligence jsou důležitými zdroji prosperity a rozvoje. Proto jsem rád, že Jihočeská agentura pro podporu inovačnímu podnikání vyšla Dětskému zastupitelstvu Českých Budějovic vstříc,“ poznamenal městský radní Ivo Moravec.

Návštěva dětského zastupitelstva v JVTP se koná v rámci programu EnvitechObsah se otevírá do nového okna, zaměřeného na posilování zájmu školní mládeže o technické a přírodovědné obory, které jsou předností jihočeské vědy a výzkumu.  
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Jihočeská agentura na podporu inovačního podnikání (JAIP) je obecně prospěšná společnost založená v roce 2005 Jihočeskou hospodářskou komorou. Jejím účelem je podpora a rozvoj inovací v Jihočeském kraji, tedy uplatnění výsledků výzkumu a vývoje v praxi a podpora podnikatelských subjektů, které o to usilují. Činnost JAIP tak spočívá v poskytování poradenství a informačních služeb (vyhledávání partnerů do podnikatelských projektů, předávání novinek v oblasti výzkumu a inovací, pořádání kurzů a školení, informace o dotačních titulech). Významným projektem JAIP je informační portál o českých biotechnologiích Gate2biotechObsah se otevírá do nového okna. Dále agentura provozuje I. etapu Jihočeského vědeckotechnického parku, kde má také sídlo (Na Zlaté stoce 1619). Více na www.jaip.czObsah se otevírá do nového okna.

Jihočeský vědeckotechnický park (JVTP) se nachází v kampusu Jihočeské univerzity a slouží jako podnikatelský inkubátor, v němž vědecké poznatky nacházejí praktické a komerční využití prostřednictvím začínajících firem. Ty v budově parku mají vyspělé laboratorní a technické zázemí se zaměřením na biotechnologie a zároveň i kancelářské prostory. Dále JVTP nabízí i možnost tzv. virtuálního zasídlení (firmy si zde mohou zřídit oficiální sídlo, i když svou činnost provozují jinde). V současnosti zde fyzicky sídlí dvě firmy a Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, pět dalších firem se po startu v JVTP již přesunulo do vlastních prostor. Jihočeský vědeckotechnický park vznikl jako společný projekt Jihočeské univerzity, Jihočeské hospodářské komory (prostřednictvím JAIP, o.p.s.) a Jihočeského kraje (prostřednictvím JVTP, a.s.). I. etapuObsah se otevírá do nového okna JVTP, vybudovanou v roce 2008, spravuje a provozuje JAIP, rozsáhlejší II. etapuObsah se otevírá do nového okna, která je nyní ve výstavbě, zajišťuje JVTP, a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…