České Budějovice: Původci odpadů se musí přihlásit

14.02.2020 10:51

V polovině února každoročně končí termín, kdy větší původci odpadů musejí splnit důležitou agendu. Tou je ohlašovací povinnost ze zákona o odpadech, tedy podání Ročního hlášení o produkci a nakládání s odpady v předcházejícím roce.

České Budějovice: Původci odpadů se musí přihlásit
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Týká se to pouze těch, kteří překračují stanovený limit 100 kg nebezpečného nebo 100 tun ostatního odpadu za rok. Jde o provozovatele zařízení ke sběru a zpracování autovraků i elektroodpadů, stavební a opravárenské firmy, řemeslníky, lékaře, školy, obce a další,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec. Odbor ochrany životního prostředí českobudějovického magistrátu je správcem odpadové evidence za správní obvod s rozšířenou působností pro 79 obcí.

„Data zaslaná původcem odpadů stahujeme, ověřujeme, zajišťujeme opravy, následné kontroly a celkovou správu,“ vysvětluje Martina Růžičková z odboru ochrany životního prostředí s tím, letos je zatím aktuálně ověřeno kolem 1225 hlášení. „Předpokládáme, že ještě několik stovek lidí a společností podá hlášení po termínu. I taková jsme schopni během března zpracovat a zahrnout do celostátního přehledu,“ dodává Martina Růžičková.

ISPOP je integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí. Byl zřízen na základě zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a o integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů. Legislativa ukládá povinným subjektům povinnost ohlásit veřejné správě informace o vlivu jejich ekonomické činnosti na jednotlivé složky životního prostředí. Zřizovatelem ISPOP je Ministerstvo životního prostředí ČR. Provozovatelem systému je CENIA, česká informační agentura životního prostředí, která zpracovává finální sady dat za Českou republiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…