Českotěšínští senioři mají k dispozici dvě specializované dopravy pro občany 65+

22.01.2019 9:17

Od září loňského roku mohou občané Českého Těšína starší 70 let využívat zvýhodněné Senior dopravy provozované Oblastním spolkem ČČK Karviná. Nyní město vychází vstříc i mladším zájemcům a rozšiřuje okruh oprávněných uživatelů od 65 let věku.

Českotěšínští senioři mají k dispozici dvě specializované dopravy pro občany 65+
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Po vyhodnocení startovacího provozu a požadavků občanů jsme se rozhodli od 1. února snížit věkovou hranici z 70 na 65 let,“ uvádí vedoucí odboru sociálního Městského úřadu v Českém Těšíně Klaudie Dinelli s tím, že od uvedení služby do provozu do konce minulého roku tuto možnost využilo celkem 56 občanů pro 263 jízd. Pro letošní rok vedení města vyčlenilo na tuto aktivitu celkem 313 tisíc korun.

„Zajímavosti je, že provozovatele senior dopravy kontaktovali i lidé z okolních obcí, zda mohou také službu využít, to bohužel možné není,“ doplnila Dinelli.

Senior doprava provozována Oblastním spolkem ČČK Karviná je tedy od 01.02.2019 určena občanům města starších 65 let, kteří nevyužívají pobytové sociální služby. Mohou ji využít v pracovních dnech od 7 do 15 hodin v rámci katastrálního území města včetně jeho sedmi okrajových částí pouze do určených cílových míst:

  • Poskytovatelé zdravotních služeb na území města
  • Úřad práce ČR – kontaktní pracoviště na území města
  • Městský úřad Český Těšín – detašovaná pracoviště na území města
  • Česká pošta – pobočky na území města.

Oprávněna osoba může využít zvýhodněnou specializovanou dopravu maximálně v rozsahu šest jízd měsíčně.  Cena jedné přepravy je dvacet korun. Doprovod seniora, v podobě jedné osoby, má dopravu zdarma. Bližší informace PO-PÁ 7.00-15.00 hod tel: 607 752 550.

Kromě toho je našim občanům k dispozici Charitní „Taxík Maxík“, takže naši senioři mají k dispozici celkem dvě přepravní služby.

Občané, kteří využívají Charitní specializovanou dopravu se přepravují v rámci města Český Těšín a nově i obce Chotěbuz za 30,- Kč za jednu jízdu, mohou se také nechat dopravit do zdravotnických zařízení ve městech Karviná, Havířov a Třinec, kde činí cena 10,- Kč /km, přičemž doprovod seniora v podobě jedné osoby má dopravu zdarma. Bližší informace PO-PÁ 7.00-14.00 hod tel: 605 912 918.

„Obě specializované dopravy je nutné objednávat předem a je jen na rozhodnutí občanů, kterou z doprav, či obě budou pro své potřeby využívat,“ doplňuje Dinelli.

Český Těšín je jedním z pouhých dvou měst v kraji, kterým se podařilo získat z projektu Nadace Charty 77 pro tyto účely vůz v hodnotě přesahující 600 tisíc korun. Automobil bude letos speciálně úpraven pro přepravu imobilních osob, přičemž úprava bude rovněž finančně podpořena Nadací Charty 77.

„Tento vůz nám umožní zajistit i odpovídající přepravu tělesně postižených dětí a mládeže do školních zařízení a díky tomu budeme moci lépe vyhovět individuálním potřebám imobilních klientů,“ ubezpečuje Klaudie Dinelli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…