Český Těšín: Kotlíková poradna už ve středu, kotlíkový autobus v pátek

02.04.2019 17:04

Město Český Těšín připravilo pro zájemce o výměnu nevyhovujícího kotle na pevná paliva za nový zdroj tepla tzv. „Kotlíkovou poradnu“ za účasti „kotlíkového specialisty“.

Český Těšín: Kotlíková poradna už ve středu, kotlíkový autobus v pátek
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Kotlíkový specialista“ bude k dispozici v malé zasedací místnosti Městského úřadu Český Těšín (1. patro, dv. č. 205)? ? v  následujících termínech: 3.4., 15.5., 29.5., 12.6. a 19.6.2019, vždy od 15 do 17 hodin.

Zájemci se budou moci poradit ohledně výběru vhodného zařízení, jímž lze nahradit starý, nevyhovující kotel na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy.
Další informace budou k dispozici rovněž na semináři, který se uskuteční ve velké zasedací místnosti Městského úřadu Český Těšín (3. patro, dv. č. 401) ve středu 24. dubna od 15:30 do 17:00 h.

Město nabízí půjčky, kotlíkový autobus i specialisty v terénu

Český Těšín chce podpořit výměnu starých kotlů za nové. Majitelé nemovitostí zde budou moci využít bezúročnou půjčku až 200 tisíc koruna získat dotaci, která je vyšší než v jiných regionech. S vyřízením administrativy lidem pomůže kotlíkový specialista. Město připravilo informační kampaň a mimo jiné nasadilo tzv. kotlíkový autobus. Ten se vydá do terénu podruhé v pátek 5. dubna od 17 hodin, trasa níže.

„Nově bude možné výměnu kotle předfinancovat formou bezúročné finanční půjčky. Vlastník rodinného domu bude mít možnost si vyměnit svůj starý kotel za nový nízkoemisní zdroj nebo tepelné čerpadlo, aniž by musel předem investovat vlastní prostředky. To se jeví jako velmi motivující – stejně jako skutečnost, že už za tři roky začne platit zákaz používání starých kotlů, a navíc je to poslední výzva podpořena z evropských zdrojů,“ uvedl místostarosta Českého Těšína Tomáš Pavelek (pro kolegy z rozhlasu, kteří by chtěli nabrat zvuk, má číslo: 777 187 642).

Český Těšín patří do tzv. prioritního území se zhoršenou kvalitou ovzduší, proto mají občané města navíc nárok na dotaci celkem 22.500 Kč (na které se rovným dílem podílí město Český Těšín, Moravskoslezský kraj a Ministerstvo životního prostředí ČR. Navíc si budou moci lidé od města bezúročně půjčit až 200 tisíc korun, město získá prostředky z ministerstva.

„Připravili jsme informační kampaň, plánujeme setkání s občany na radnici a v lokalitách, kde se k vytápění používají pevná paliva. Objedeme je s tzv. kotlíkovým autobusem, kdy se zájemci budou moci zeptat na vše ohledně 3. výzvy kotlíkových dotací, finančních půjček a představíme i kotlíkové specialisty, kteří na základě smlouvy budou lidem nápomocni,“ doplnil Pavelek s tím, že specialista je spolupracovníkem obce, který poskytuje asistenci domácnostem, doporučuje vhodná řešení a pomáhá s vyřízením dotace a půjčky. Bude vybaven průkazem, při pochybnostech si lidé budou moci tuto skutečnost ověřit na městském úřadě.

Trasa „kotlíkového autobusu“: 

29.3.2019
17:00 - Český Těšín, Stanislavice, u obchodu
18:15 - Český Těšín, Koňákov, Mírov
19:15 - Český Těšín, Mistřovice, Na Fibakovce
 
5.4.2019
17:00 - Český Těšín, Mosty, Antoníček – točna autobusů
18:30 - Český Těšín, Na Lučinách, komunikace naproti „Perexu“
 
12.4.2019
17:00 - Český Těšín, Horní Žukov, točna MHD
18:15 - Český Těšín, Dolní Žukov, Pod Zvonek, točna
19:30 - Český Těšín, Nová Tovární, zastávka autobusu „Nová Tovární, Walmark“
 
Více informací lze najít na stránkách města v záložce „Kotlíkové dotace a půjčky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…