Český Těšín: První etapa bourání mostních opěr na obchvatu skončila

14.07.2020 12:03

Skončila demolice opěr přemostění ulice Hřbitovní v Českém Těšíně, na obchvatu města spojujícím mezinárodní hraniční přechod v Chotěbuzi s výpadovkami na Slovensko, Ostravu a Frýdek-Místek.

Český Těšín: První etapa bourání mostních opěr na obchvatu skončila
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Nákladní soupravy odsud odvezly tisíce tun sutin. Příští rok proběhne druhá část rekonstrukce, a to na mostu v protisměru. „Naše role tím prozatím skončila. Opěry na jedné straně mostu jsme kompletně vybourali a odtěžili, nosná konstrukce přemostění je prozatím usazena na podpěrných skružích. Vytvořili jsme prostor pro nové opěry, které vybuduje generální dodavatel stavby, tedy společnost Firesta – Fišer, rekonstrukce, stavby a.s.,“ popsal situaci vedoucí projektu Marek Szkandera ze společnosti Smolo Recycling, s.r.o.

Pracovníci Smolo Recycling z mostu odtěžili a odvezli k dalšímu zpracování jednu polovinu z celkového počtu asi 500 nákladních vozidel sutin a zeminy. „Ve skupině Smolo klademe velký důraz na cirkulární ekonomiku a další využití odpadů. Stavební odpad z přemostění momentálně recyklujeme v zařízení v sousední Ropici. Beton drtíme a třídíme na požadované frakce a v mnoha případech můžeme takto nahradit přírodní kamenivo. Ke zpracování stavební suti dochází i přímo na staveništi, k tomu účelu máme k dispozici také mobilní recyklační linky, drtiče a třidicˇe, ale zde to nebylo možné s ohledem na omezený prostor. Proto jsme většinu materiálu převezli do Ropice, kde umíme zpracovat i zeminu z výkopů,“ doplnil Jiří Labuda, vedoucí stavební činnosti a recyklace Smolo Recycling, s.r.o.

Důvodem generální opravy prvního přemostění obchvatu Českého Těšína směrem z mezinárodního hraničního přechodu v Chotěbuzi bylo vychylování mostních opěr, které vedlo ke stále většímu zvlnění vozovky před a za mostem. Po celou dobu rekonstrukce zde probíhá doprava v režimu 1+1, tedy v obou směrech se jezdí jen v jednom pruhu. V dalším roce začne druhá etapa, kdy se bude obdobně opravovat související most.

Investorem stavby je Ředitelství silnic a dálnic ČR. V příštím roce projde stejnou opravou sousední most. Investice vyjde celkem na bezmála 46 milionů korun bez daně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…