Český Těšín pokračuje v podpoře obnovy historických prvků v památkové zóně

10.01.2019 9:16

V minulosti jsme příspěvek poskytli na obnovu unikátních secesních výkladců a dveří historického domu nacházejícího se na Hlavní třídě a loni na obnovu zdobně pojatého historického oplocení u bytového domu v Masarykových sadech. Dotační program na letošní rok byl opět vyhlášen. Žádost lze podávat od prvního února.

Český Těšín pokračuje v podpoře obnovy historických prvků v památkové zóně
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Program města Český Těšín pro poskytování účelových dotací na zachování a obnovu vybraných historických prvků v Městské památkové zóně Český Těšín byl poprvé vyhlášen v roce 2017, a to za účelem vytvoření podmínek pro zachování kvalit lokality s výraznou památkovou hodnotou. Dalším důvodem pro vyhlášení dotačního titulu byla motivace vlastníků vybraných historických prvků k jejich zachování a obnově. V roce 2017 byl příspěvek poskytnut na obnovu unikátních secesních výkladců a dveří historického domu nacházejícího se na Hlavní třídě a v roce 2018 byl příspěvek poskytnut na obnovu zdobně pojatého historického oplocení u bytového domu v Masarykových sadech.

S ohledem na úspěšné realizace obnovy vybraných historických prvků v minulých letech i skutečnou estetizace centra města bylo přistoupeno také v letošním roce k vyhlášení předmětného dotačního programu. Celkový objem finančních prostředků vyčleněných na podporu uvedeného dotačního programu činí 300 000 korun. Poskytovatel se bude finančně spolupodílet na úhradě celkových uznatelných nákladů realizovaného projektu ve výši 50 procent.

Vlastníci vybraných historických prvků staveb, které nejsou kulturními památkami, ale nacházejí se na území Městské památkové zóny Český Těšín, mohou podávat žádosti o dotaci v termínu od 1. 2. 2019 do 12. 3. 2019.

Dotační titul je určený na obnovu následujících historických prvků, které vznikly do roku 1945:

  • původní špaletová okna
  • druhotná okna; druhotným oknem se rozumí okna v průběhu let vyměněná za okna dřevěná, která byla na objekty instalována ve druhé polovině 20. století. Podmínkou však je, aby se tato okna nacházela v objektech, které byly vybudovány do roku 1945 a aby členění druhotných oken bylo stejné s členěním oken původních
  • původní vchodové dveře do budov a také balkónové dveře
  • původní dřevěné výkladce
  • původní kovová zábradlí v exteriéru budov (zejm. zábradlí balkónu)
  • původní zimní zahrady o dřevěné konstrukci
  • původní oplocení rodinných resp. bytových domů
  • původní zahradní altány o dřevěné konstrukci

Podrobnější informace o dotačním programu lze získat na Městském úřadě Český Těšín, odboru územního rozvoje. Případné zájemce upozorňujeme na skutečnost, že jednou z nezbytných příloh žádosti o dotaci je závazné stanovisko orgánu státní památkové péče vydané podle § 14 odst. 2 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, v platném znění k obnově vybraného historického prvku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…