Cheb: Kamenné propustky odhalily svá tajemství

14.05.2019 10:49

Propustky jsou součástí historie a díky současným opravám a sanacím byla obnovena jejich funkčnost a historický vzhled.

Cheb: Kamenné propustky odhalily svá tajemství
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

V jarních měsících probíhaly opravy pěti kamenných propustků pod cyklostezkou Cheb – Waldsassen. Jedná se o propustky, které byly zřízeny již při stavbě železniční tratě a slouží k převodu jak srážkových vod nahromaděných v poldrech, tak k převodu potůčků z jedné strany zemního tělesa na druhou, kde dále pokračují do nejbližšího vodního toku, nebo se rozlévají do přilehlých polí a lesů.

Vzhledem k tomu, že poslední prohlídky upozornily na jejich havarijní stav s hrozbou možného zřícení, byla zadána jejich oprava a obnova vtokových a výtokových čel v historickém vzhledu kamenným obkladem. Pracovalo se i s variantou, že propustky budou pouze zatrubněny bez renovace a bude zachována pouze jejich funkčnost. Po očištění čel od letitých nánosů, stejně tak jako koryta a vnitřní klenby, bylo rozhodnuto o zachování stávajícího rázu a klenby a ostění propustků byly sanovány injektážemi a následně přespárovány. Díky těmto pracem byly odhaleny i historické prvky kamenné skladby, včetně letopočtu poslední obnovy na jednom z nich, kde byl odhalen letopočet 1915. Železniční trať Cheb - Waldsassen byla prvním vlakovým spojením Chebu se západním Německem, které bylo spuštěno v roce 1865 a jeho provoz byl ukončen po sto letech v šedesátých letech 20. století. Železniční těleso včetně jeho příslušenství získalo do svého majetku město Cheb v roce 2003, které zde v roce 2006 otevřelo trasu cyklostezky, jejíž budování trvá dodnes. Propustky jsou tedy součástí historie a díky současným opravám a sanacím byla obnovena jejich funkčnost a historický vzhled.

Celkové náklady na opravu pěti kamenných propustků vyšly městskou kasu na 2 miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…