Cheb: Opravdu hrozí návrat hazardu?

15.09.2018 7:34

Herny jsou díky razantnímu postupu města, který začal již v roce 2011, z města pryč. A tak to taky zůstane!

Cheb: Opravdu hrozí návrat hazardu?
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Jako členové vedení města se velmi razantně ohrazujeme proti výrokům některých představitelů opozičních stran, že snad připravujeme kroky, které by umožnily návrat hazardu do Chebu. Hazard nám velmi vadí, a proto jsme se již v roce 2011 důrazně zasadili o jeho potlačení na území města Chebu. Už tehdy byla schválena vyhláška, která vymístila herny z města do lokality Svatý Kříž a zcela zásadně omezila provozní doby podniků, ve kterých se hrací přístroje v té době nacházely. Díky těmto razantním krokům zavřela většina heren ještě před tím, než jim vypršely mnohaleté licence vydané Ministerstvem financí ČR. Čísla v tomto případě mluví naprosto jasně. V roce 2011 bylo v Chebu přes 80 heren a o tři roky později už jen asi 20. Proto je pro nás naprosto nepochopitelné, že někteří představitelé VPM, kteří navíc byli v té době členy koalice na chebské radnici, si dnes na tento razantní postup města vůči hernám nechtějí vzpomenout.

Nyní ke zvažované změně vyhlášky. Ta se týká pouze výjimek pro konkrétní 3 kasina (areál Dragoun, Májová ul., Dolní Dvory). Jejích provoz zrušila přijatá vyhláška z října 2017. V souvislosti s tím se však na město obrátil a také osobně vystoupil na zastupitelstvu, konaném 12.07.2018, čelní představitel společnosti JTH Invest. Jedná se přímo o vlastníka Obchodního centra Dragoun, ve kterém se právě jedno z kasin nachází. Veřejně uvedl, že mu na základě této vyhlášky vznikne škoda minimálně 30 milionů korun, neboť bude nucen ukončit nájemní smlouvu s tímto kasinem. Proti těmto krokům ze strany města se hodlá okamžitě bránit právní cestou. Zastupitelstvo proto uložilo vedení města, aby nechalo celou záležitost právně prověřit. Při této prověrce vyšlo najevo, že si tehdejší starosta Mgr. Antonín Jalovec vyžádal před loňským schvalováním navrhované vyhlášky odborné stanovisko právníka města. Ten mu ještě ten den požadované stanovisko zaslal. Jako klíčová se v něm jeví věta, která záměr zakázat kasina nedoporučuje: „Dle mého názoru předmětný materiál, tak jak byl předložen zastupitelstvu, shora stanovené nároky na plošnou regulaci hazardních her v obci nesplňuje.“ (kompletní text stanoviska právníka města je v příloze nad tímto textem)

Naprosto zarážející a pro nás zcela nepochopitelné je v této souvislosti fakt, že zastupitelé nebyli o tomto stanovisku právníka města před schvalováním nové vyhlášky vůbec informováni. Toto odborné právní stanovisko mělo být zcela jednoznačně přílohou v materiálu o připravované vyhlášce. Jsme pevně přesvědčeni o tom, že kdyby měli zastupitelé kompletní informace, včetně stanoviska právníka města, hlasovali by kvůli možným rizikům jinak a to napříč celým politickým spektrem.

Máme nyní vážnou obavu, že nejen městu Cheb, ale i 24 zastupitelům, kteří přijetí nové vyhlášky odsouhlasili, mohou hrozit nemalé finanční postihy. A čistě z tohoto racionálního důvodu jsme se rozhodli předložit vyhlášku o regulaci hazardu, která bude výjimky pro 3 konkrétní licencovaná kasina opět obsahovat. Tímto postupem dojde k zamezení sankčních rizik. Vyhlášku však může schválit pouze Zastupitelstvo města, nikoliv jeho vedení.

Tímto prohlášením chceme všechny občany města Chebu ubezpečit, že v žádném případě nepodporujeme návrat nechtěného hazardu do našeho města, což o nás úspěšně šíří někteří představitelé opozice, zřejmě asi v souvislosti s blížícími se komunálními volbami. Herny jsou díky razantnímu postupu města, který začal, jak uvádíme výše v textu, již v roce 2011, z města pryč. A tak to taky zůstane!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…