Chrudim: Vandalství ohrožuje upravený náhon v parku Střelnice

11.05.2019 18:04

Sotva byla v těchto dnech dokončena revitalizace vodního toku a jeho okolí v parku Střelnice, už se nepochopitelně musí potýkat s vandalismem.

Chrudim: Vandalství ohrožuje upravený náhon v parku Střelnice
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Městská policie Chrudim eviduje již několik upozornění na ničení právě dokončených terénních úprav bezprostředního okolí náhonu, i v náhonu samotném. Podle městské policie se lidé baví tím, že balvany kolem břehů odvalují či hází do tůní, přemisťují šlapáky, jež slouží k překonání toku, a různě narušují břehy.

„Strážníci městské policie již v parku zvýšili dohled, dalším opatřením jsou fotopasti, které pachatele nachytají přímo při činu,“ říká starosta města František Pilný. „Osobně věřím, že si i tito lidé uvědomí přínos revitalizovaného náhonu pro celé město a podobného jednání zanechají. Navíc celá akce byla velmi nákladná a takové ničení je zbytečným mrháním společných peněz,“ dodává.

Celá lokalita kolem ramene náhonu je využívána jako městský park a slouží pro rekreační a volnočasové aktivity veřejnosti. Všechny úpravy náhonu proto vychází z moderního pojetí funkčního propojení vodních prvků a zeleně v městech při zachování podmínek daných v plánu péče o přírodní památku. Území je totiž zároveň přírodní památkou Ptačí ostrovy.

Nevybíravými zásahy vandalů se narušuje přesně navržená kompozice, která má plnit přesně daný účel a již stanovili odborníci na revitalizace vodních toků. Narušena mohou být vznikající stanoviště pro cílové druhy rostlin a živočichů, kterými se má posílit přirozená funkce krajiny a obnova biologické rozmanitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…