Chrudim: Ve velkém sále se nad problémy města sešly všechny generace

06.03.2016 19:07 | Zprávy

Město Chrudim v rámci projektu Zdravé město a místní Agenda 21 připravilo na středu 2. března pro občany veřejné projednání Desatera problémů města. Společné setkání proběhlo i v letošním roce formou "10P – Desatero problémů".

Chrudim: Ve velkém sále se nad problémy města sešly všechny generace
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Tato forma setkání nám umožnila sestavit žebříček nejpalčivějších problémů našeho města. Občané všech generací přišli diskutovat o problémech a možnostech jejich řešení se zástupci vedení města, zastupiteli města, zaměstnanci Městského úřadu Chrudim, ale i dalšími odborníky např. z řad neziskových organizací apod. Na setkání, kde bylo vytipováno Desatero problémů Chrudimi pro rok 2016, se sešlo přes 130 účastníků.

Setkání zahájil starosta města Petr Řezníček, který v úvodu přiblížil přítomným stav řešení problémů za rok 2015. Celé setkání moderoval Petr Švec – ředitel Národní sítě Zdravých měst ČR a předseda Výboru pro udržitelné municipality při Radě vlády pro udržitelný rozvoj.

Následovala práce v týmech, kde jednotlivé skupiny, zaměřené na všechny oblasti rozvoje města určily své dva největší problémy. Své problémy připravil i „Stůl mladých“.

V průběhu společných diskuzí byly také zaznamenány připomínky obyvatel, které přejdou dle možností do řešení příslušným odborům úřadu a některé z nich budou přesunuty i do projektového zásobníku ke Strategickému plánu pro udržitelný rozvoj města Chrudim.

Po společném veřejném konsenzu bylo tedy na závěr setkání určeno Desatero problémů Chrudimi pro rok 2016:

1. Vyhledat nové místo pro skatepark a vybudovat zde nový skatepark

2. Řešit odtokové poměry v lokalitě Stromovka

3. Oživit centrum města během léta - živá hudba na Resselově náměstí pro všechny generace

4. Omezit rychlost v ulici Na Ostrově

5. Zajistit více míst pro veřejně prospěšné práce

6. Revitalizovat (odbahnění) náhonu v parku Střelnice

7. Pokusit se zajistit vodu pro Chrudim bez vlivu zahraničního partnera

8. Podpořit kooperaci mezi Chrudimskou besedou a neziskovými organizacemi (rozšíření, zlepšení)

9. - 10. Podpořit získávání bytů pro sociálně slabé a zdravotně postižené

9. -10. Napojit  I/17 na I/37 (severní obchvat)

11. Zrušit retardéry na Široké ulici

12.  Vytvořit dlouhodobou koncepci podpory propojení ekologické výchovy a osvěty napříč generacemi a podporovat vztah k místnímu, kulturnímu a přírodnímu dědictví

13. Využívat více zelené plochy ve městě pro veřejnost k aktivnímu odpočinku (Klášterní  zahrady)

14. Napojit průmyslovou zónu západ na obchvat

Problémy, které vzešly z tohoto setkání, budou ještě ověřeny veřejnou anketou, která bude probíhat standardně pomocí anketního lístku, který bude součástí dubnového vydání Chrudimského zpravodaje a letos nově i s pomocí Společnosti D21 – http://news.d21.me/cs/category/v-d21/. Poprvé budeme testovat inovaci pro ověření problémů. Vyzkoušíme systém kladných a záporných hlasů, které více napoví, jaké problémy mají podporu a naopak. Díky tomu, že hlasující budou moci uvést místo bydliště, budeme mít i lepší informaci o tom, jak vnímají lidé problémy v jednotlivých částech města, což považujeme za užitečné. Následně budou výsledky předloženy Zastupitelstvu města ke schválení.

I letošní ročník přinesl poukázku pro TOP projekt neziskové organizace o hodnotě 6.000 Kč. Tu z rukou starosty města Petra Řezníčka obdrželo Ekocentrum Paleta s projektem “Nemocnice s úsměvem“. Při nutné hospitalizaci dětí v nemocnici se projekt bude snažit formou environmentálních programů zpříjemnit pobyt hospitalizovaných dětí i jejich zákonných zástupců. Tyto programy budou pomáhat, alespoň na chvíli zapomenout na bolest a odloučení od rodiny a v případě zákonných zástupců na starost o blízkého člověka. O přidělení poukázky rozhodli přítomní ve velkém sále.

Součástí akce bylo i vytváření pocitové mapy města Chrudim, kde mohli lidé různě barevnými špendlíky znázornit své pocity. Výsledky budou ve spolupráci s Univerzitou Palackého Olomouc přeneseny do digitální podoby a nově se budou moci zapojit občané města prostřednictvím online verze umístěné na webových stránkách města.   

Pro všechny přítomné byl připraven doprovodný program: měření tlaku krve, cholesterolu a glykémie Střední školou zdravotnickou a sociální Chrudim, dětský koutek s tvořivou dílnou pro děti s Mama klubem, prezentace MAS Chrudimsko a regionálních produktů s certifikací Železné hory.

„Rok 2016 je patnáctým rokem, kdy se snažíme diskutovat s veřejností, chceme znát jejich připomínky, názory, co je trápí a co by chtěli v Chrudimi změnit. Jsme rádi, že zaplněný velký sál je důkazem toho, že lidem není život v našem městě lhostejný a chtějí s námi přidat „ruku k dílu“ ukončil společné setkání Petr Řezníček.

Akce je součástí projektu „Místní Agendou 21 a strategickým řízením k naplňování principů udržitelného rozvoje a zvyšování kvality života obyvatel v Chrudimi“, který je podpořen z Programu švýcarsko-české spolupráce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Mobilní letní kino vstupuje do druhé sezóny. Hrát bude každou prázdninovou středu

16:31 Přerov: Mobilní letní kino vstupuje do druhé sezóny. Hrát bude každou prázdninovou středu

Big Lebowski, Sex ve městě, Matka v trapu, Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Gump – jsme dvojka, Osvícení,…