Další litomyšlský TOP týden právě začíná

02.07.2017 21:30

Tzv. TOP týdny jsou jedním z výstupů projektu s názvem Putování po historických městech Čech, Moravy a Slezka. V Litomyšli jde o týden, který je doslova nabitý akcemi, a proto neprohloupí ten, kdo si naplánuje návštěvu našeho města někdydo 7. července tohoto roku.

Další litomyšlský TOP týden právě začíná
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

TOP týdny jsou jedním z výstupů projektu s názvem Putování po historických městech Čech, Moravy a Slezska. V Litomyšli jde o týden, který je doslova nabitý akcemi, týden od 2. do 7 července. Právě v tomto týdnu kromě jiného vrcholí 59. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl, probíhá 13. ročník Smetanovy výtvarné Litomyšle a zahajujeme 19. ročník Toulovcových prázdninových pátků.

Zcela výjimečnou událostí bude umělecká intervence Magdaleny Jetelové v kryptě litomyšlského chrámu Nalezení sv. Kříže s názvem The essential is no more visible. Za návštěvu jistě stojí i výstava Generation One v zámeckém pivovaru, Poklady Jana Zrzavého v Galerii Zdeněk Sklenář, Ilustrace a portréty Stanislava Kolíbala, Vlasty a Markéty Prachatické v Galerii Miroslava Kubíka či např. výstava Malířka Lííída Jandová v domě U Rytířů. Nejen děti ocení Imaginárium v regionálním muzeu nebo výstavu Vlaky, vláky, nádraží v grafickém díle Jiřího Boudy, která je k vidění v piaristické koleji. Při prohlídce Litomyšle umělecké nevynechejte ani další letošní novinku – 2 art v Mariánské ulici, kde je nově realizována zenová zahrada podle návrhu architekta Pleskota. Výraznou novinkou letošní Smetanovy Litomyšle je program Festivalové zahrady v Klášterních zahradách. V neděli 2. července se můžou nejen děti těšit na Kašpárka v rohlíku i řadu dalších koncertů a besed. Smetanova Litomyšl končí každoročně ve velkém stylu, ani letos tomu nebude jinak! Začneme v úterý 4. července na LEDce baletním představením Mezi horami. Středeční program pod taktovkou SAINT-GOBAIN, nabídne lekce zážitkového bubnování, koncerty či jedno z nejlepších představení nového cirkusu. Program pak vyvrcholí koncertem kapely Perutě v čele s talentovaným muzikantem a hercem Milanem Peroutkou. Poslední festivalový den – čtvrtek 6. července - zakončí Dopoledne s Českým rozhlasem a Odpoledne se SAINT-GOBAIN ADFORS CZ, kde vystoupí Jiří Pavlica a Hradišťan, Vlasta Redl s kapelou Vandrovali hudci. 59. ročník Smetanovy Litomyšle završí přímý přenos Velkého finále z druhého nádvoří státního zámku.

A pokud si chcete od Litomyšle na pár hodin odpočinout, doporučujeme výlet na nedaleký Růžový palouček, kde se v neděli 2. července koná tradiční Slavnost k uctění památky Českých bratří – promluví profesor Jiří Hlaváč a Mgr. Václav Vacek, v kulturním programu nebude chybět Václava Krejčí Housková, Dušan Růžička, Martin Kubát či Hudba Hradní stráže a Policie ČR a Alfréd Strejček.

Připomeňme, že v rámci tohoto týdne mohou účastníci 7. ročníku soutěže Putování získat do své Cestovní knížky v infocentru důležité razítko. Do soutěže jsou zapojena města, která získala titul Historické město roku. Podrobnější informace naleznete na webových stránkách ZDE. Tři vylosovaní výherci získají poukaz v hodnotě 5 tisíc na ubytování v jednom ze zapojených měst. Dalších tři vylosovaní se mohou těšit na věcné dary v hodnotě 2 tisíce Kč. Dodejme, že akci organizuje Sdružení historických měst Čech, Moravy a Slezska, jehož zakládajícím členem je také město Litomyšl.

Podrobný program litomyšlského TOP týdne je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…