Děčín: Cenu města za rok 2015 získala spisovatelka a muzikant

04.12.2015 19:41

V komorním sále městského divadla proběhl slavnostní večer, na kterém představitelé města předali Cenu města dvěma osobnostem.

Děčín: Cenu města za rok 2015 získala spisovatelka a muzikant
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

Každoročně v závěru roku oceňuje vedení města významné občany. V letošním roce byla oceněna Natálie Belisová a Vojtěch Haňka. „Nominací na Cenu města přišlo víc a komise tedy neměla jednoduchý úkol. Podařilo se jí vybrat dva velmi kvalitní lidi, kteří oslovují širokou veřejnost a svým způsobem ovlivňují mnohé z nás,“ řekla Marie Blažková, primátorka města. Cena města je každoročně udělována již od roku 2009. Za tu dobu cenu získaly pouze dvě ženy. V loňském roce to byla Mahulena Čejková, letos již zmíněná Natálie Belisová. Za svou výjimečnou práci byli dále oceněni Rudolf Felzmann, Josef Waldmann, Hugo Engelhart, Karel Lešanovský, Vladimír Poskočil, Slavomír Bednář, Břetislav Kment, Vladimír Cejnar a Karel Bělina.

Natálie Belisová, děčínská rodačka, se více jak třicet let věnuje shromažďování informací a péči drobné památky regionu. Věří tomu, že pokud člověk zná historii svého domova a památek kolem sebe, cítí se zodpovědný za jejich zachování. Své zkušenosti a vědomosti předává prostřednictvím příběhů. Velmi intenzivně se věnuje záchraně kulturní památky Dolský mlýn. Výtěžek z publikace Osud má jméno Dolský mlýn, který napsala v roce 2012, kompletně věnovala právě na konzervaci Dolského mlýna. V loňském roce byla za publikaci Tulákům Jetřichovicka nominována na Cenu hejtmana Ústeckého kraje.

Vojtěch Haňka, je významným děčínským klavíristou. Více jak dvacet let stál v čele Základní umělecké školy, v současné době zde působí jako zástupce ředitelky. Po vystudování Akademie muzických umění se na čas vrátil do Děčína, později působil v orchestru Československé televize Praha pod vedením Václava Zahradníka. Účastnil se také mnoha hudebních festivalů, např. Děčínské kotvy, Bratislavské lyry a v zahraničních Sopotech. V televizi jsme ho mohli vidět v pořadu Studio „M“, Haló tady orchestr a balet ČT nebo Televarieté. Muzikantská profese zavedla Vojtu Haňku i do Karibiku, kde na výletní lodi působil v lodní kapele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…