Děčín: Vedení města diskutovalo s náměstkem ministryně pro místní rozvoj o problematice bydlení sociálně slabých

15.06.2014 18:58

Vedení města včele s primátorem Františkem Pelantem se ve středu v odpoledních hodinách sešlo s náměstkem ministryně pro místní rozvoj Petrem Smrčkem. Na programu jednání byla problematika sociálního bydlení a ubytoven.

Děčín: Vedení města diskutovalo s náměstkem ministryně pro místní rozvoj o problematice bydlení sociálně slabých
Foto: mmdecin.cz
Popisek: Děčín

Po diskuzi v zasedací místnosti primátora, které se zúčastnili také vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví a vedení městské policie, se účastníci setkání rozjeli do dotčených lokalit.  Navštívili ulici Krátkou a Boletice nad Labem. „Lidé nás stále napadají, že stěhujeme sociálně slabé do bytových domů ve městě. Je to holý nesmysl. Nemáme žádný důvod k takovému chování. Naopak příliv této skupiny obyvatel je pro město finanční zátěží,“ řekl František Pelant, primátor města. Pro města a obce je velmi obtížné situaci kolem nepřizpůsobivých a sociálně slabých řešit. Systém poskytování sociálních dávek umožňuje migraci lidí po celé republice. Stěhování lidí do města nemůže vedení nijak ovlivnit. „Těžko můžeme nařídit majitelům domů, komu mohou byt pronajmout. Snažíme se s nimi aspoň komunikovat a přesvědčovat je, aby byty nepronajímali lidem závislým na sociálních dávkách,“ doplnil František Pelant. Jedinou nadějí měst je přesvědčit vládu, že je nutné přikročit ke změně některých zákonů. „Pokud se nám podaří přesvědčit zákonodárce a donutit je k potřebným změnám, bude více šancí zlepšit situaci ve městě. Podobná setkání by mohla řešení problému urychlit,“ dodal primátor města.

Město o nepřizpůsobivé nestojí

Často slýcháme, že vedení města podporuje stěhování nepřizpůsobivých rodin do Děčína. Položili jsme tedy několik otázek primátorovi města Františku Pelantovi, abychom zjistili jaká je skutečnost.

Pane primátore, někteří lidé si myslí, že za stěhováním sociálně slabých a nepřizpůsobivých lidí je město. Je to opravdu tak?

To je samozřejmě holý nesmysl. Město v žádném případě nechce, aby se ve městě zvyšoval počet obyvatel závislých na sociálních dávkách. Stěhování lidí do města nemůže nijak ovlivnit. Naopak se snažíme jednat s majiteli domů, aby takový typ nájemníků nevyhledávali.

Počet obyvatel Děčína klesá. Příjem města je ale závislý právě na počtu obyvatel. Není tedy navyšování, byť nepřizpůsobivých obyvatel pro město výhodnější?

Rozhodně není. Mnozí z těchto nově příchozích není se ani nehlásí k trvalému pobytu. Počet obyvatel se tedy nezvyšuje. Naopak přibývají náklady například na úklid okolí domů, na svoz odpadu, zvyšují se stížnosti občanů žijících v jejich těsné blízkosti, a to vyžaduje častější výjezdy strážníků městské policie apod. V Děčíně dochází již dlouhodobě k poklesu obyvatel průměrně o 200 lidí ročně a v návaznosti nato dochází k postupnému poklesu daňových příjmů. Díky nově zavedenému tzv. koeficientu postupných přechodů, který upravuje rozdělování peněz obcím, by neměl být pokles příjmů města zásadnější.

Jak z této nepříznivé situace ven? Máte vůbec nějaké možnosti, jak současný stav změnit?

Pro města a obce je velmi obtížné situaci kolem nepřizpůsobivých řešit. Pokud se nezmění zákony, nemůžeme dělat téměř nic. Proto je třeba apelovat na naše zákonodárce, aby změnili legislativu. Systém poskytování sociálních dávek nemotivuje lidi pracovat. Je potřeba vytvořit podmínky, aby bylo vyplácení sociálních podpor zdravým osobám v případě dlouhodobého pobírání vázáno na práci. Chceme, aby stát dal možnost obcím zaměstnat tyto dlouhodobě podporované osoby a motivovat je tím i k získání lepších životních podmínek. Neomezená možnost čerpání sociálních dávek vede k syndromu závislosti a k totální demotivaci. Pokud, ale nezískáme podporu ve vládě, nemůžeme dělat nic, než apelovat na místní majitele nemovitostí, aby ve svých domech neubytovávali nepřizpůsobivé. Zároveň se snažíme o zvyšování možností pracovních příležitostí. Také jednáme o magisterském studiu na fakultách ČVUT, tím bychom udrželi vzdělané mladé lidi v Děčíně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mmdecin.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…