Den architektury poprvé proběhne i v Zábřeze

24.09.2018 20:38

V mnoha městech proběhne na přelomu září a října festival Den architektury. Letos se k nim poprvé připojí také Zábřeh. Celorepublikovým tématem letošního festivalu je 100 let republiky, v Zábřeze nebudou vzhledem k premiéře omezeny pouze na toto výročí.

Den architektury poprvé proběhne i v Zábřeze
Foto: youtube.com
Popisek: Zábřeh na Moravě

Festival zahájí v sobotu 29. září v 15 hodin Zápas století v areálu Perly. Fotbalové utkání v místě prázdné plochy po zbouraných budovách textilky nabídne netradiční prožitek v místě, které se může stát klíčovým pro další rozvoj města. Je možnost přijít fandit nebo rovnou postavit tým. Akce je otevřená široké veřejnosti. Přihlašování týmů je možné do pátku 28. září na tel: 736 262 027 nebo na ondrejpchalek@seznam.cz.

Neděle 30. září nabídne hned dvě akce. Už v 7 hodin ráno Cestu do středu města, svižnou ranní procházku po zapomenuté cestě, kterou kdysi lemovala dlouhá přímá alej. Sraz u niky s pítkem na pod kostelem sv. Bartoloměje a odtud pouť na severovýchod po cestě ztrácející se v polích směrem k obnovené kapličce sv. Františka z Assisi. Délka trasy (tam i zpět): 4,7 km Odpoledne v 16 hodin se v kině Retro uskuteční v rámci festivalu Film a architektura projekce tří snímků s tematikou architektury a životního prostředí s krátkým úvodem.

Závěr festivalu bude v pondělí 1. října patřit Zábřehu prvorepublikovému, podvečerní procházce podél meliorovaných potoků a zachovalých, ale také již zbouraných noblesních prvorepublikových staveb. Cesta, která začíná v 18 hodin před vstupem do bazénu, bude doprovázena zastaveními s architektonickým výkladem a historickými fotografiemi. Provází Ondřej Pchálek, Matěj Voráč a Lukáš Blažek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…