Do Hradce se v červenci sjedou nejlepší karatisté světa

18.04.2019 10:02

Po předloňském mistrovství Evropy bude Hradec Králové od 15. do 21. července hostit dokonce mistrovství světa karate SKIF. Do krajského města by mohly přijet až dva tisíce účastníků ze zhruba 55 států, přičemž své sportovce vyšlou i exotické země, například Papua Nová Guinea nebo Trinidad a Tobago. Zastoupeny zde budou všechny obydlené světadíly zeměkoule.

Do Hradce se v červenci sjedou nejlepší karatisté světa
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Pro Hradec Králové bude ctí a velkou událostí přivítat nejlepší karatisty světa, jejich rodinné příslušníky i fanoušky a jsem přesvědčen, že tato akce přispěje ke zviditelnění našeho města,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Město je jedním z hlavních partnerů šampionátu, který je letos i na seznamu prestižních kulturních, společenských a sportovních akcí Calendarium Regina. „Nepochybuji o tom, že šampionát bude úspěšný. Jeho pořadatelé z SK Karate Spartak mají s pořádáním velkých akcí zkušenosti, což potvrdili předloni při organizaci mistrovství Evropy. Pokud vím, tak jeho účastníci z Hradce Králové odjížděli velice spokojeni a věřím, že podobné to bude i po tomto mistrovství světa,“ dodává primátor.

V České republice se světový šampionát bude konat poprvé v historii a největší město východních Čech bude jeho hostitelem od 15. do 21. července. Součástí mistrovství budou i technické semináře, školení rozhodčích či veřejnosti přístupné zkoušky na černé pásy pod vedením japonských mistrů karate, které se budou konat od 16. července ve sportovní hale v Třebši. Samotné boje o tituly mistrů světa ve všech věkových kategoriích odstartují v ČPP aréně 19. července. K vidění budou obě disciplíny shotokan karate - kata i kumite. „Kata jsou technické sestavy, ve kterých cvičenci předvádějí dokonalou práci s tělem i energií, kumite je zápas dvou bojovníků, jehož smyslem je zasáhnout protivníka do odkrytého místa technikou, která má silný takzvaný bodovací potenciál, takže v reálu by byla velice účinná. Ta technika je ale kontrolovaná,“ vysvětluje ředitel mistrovství světa a předseda pořádajícího SK Karate Spartak Hradec Králové Kamil Guzek. Pořadatelé už chystají také doprovodný program, který bude zahrnovat například ukázky bojových zbraní, prezentaci japonské kultury a umění, takže k vidění bude například skládání origami nebo workshopy zaměřené na kaligrafii.

Ceny vstupenek na souboje v ČPP aréně jsou nastaveny tak, aby mistrovství bylo přístupné všem zájemcům, takže například třídenní vstupenka v nejdražší zóně stojí 250 korun, nejlevnější se dá sehnat za 50 korun. Prodávat se ale samozřejmě budou i jednodenní lístky v poloviční ceně. Vstupenky už jsou v prodeji na internetových stránkách mistrovství světa skif2019.com, později budou k dostání i v pokladnách ČPP arény a na dalších místech.

Letošní světový šampionát se měl původně konat v Japonsku, ale tato země se vzhledem k letní olympiádě, kterou bude Tokio v příštím roce hostit, kandidatury vzdala. Světová federace nakonec pořadatelství šampionátu přiřkla České republice a volba padla právě na Hradec Králové. „Zásadní bylo to, že mistrovství Evropy, které jsme předloni pořádali právě v Hradci, bylo hodnoceno jako mimořádně úspěšné,“ má jasno Kamil Guzek. Skvělé organizační schopnosti ale hradecký klub dokazoval už předtím a dlouhodobě, například pravidelným pořádáním velkého mezinárodního turnaje karate Grand Prix Hradec Králové. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…