Do školek v Jablonci se podařilo umístit všechny děti

05.09.2012 9:59

V pondělí 3. září přišli pozdravit představitelé města Jablonec nad Nisou prvňáčky v několika jabloneckých školách. Slavnostně byla také otevřena nová mateřská škola.

Do školek v Jablonci se podařilo umístit všechny děti
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Jedná se o odloučené pracoviště MŠ Mechová, které přes prázdniny vzniklo v prostorách ZŠ Mozartova. Pro nadcházející školní rok se v Jablonci podařilo do školky umístit všechny tříleté a dokonce i více než 100 dětí mladších tří let.

Prostor pro mateřinku byl vytvořen v prostorách školní družiny. Náklady na vestavbu školky ve výši 100 tisíc korun byly hrazeny z rozpočtu města. „Došlo mimo jiné k výměně podlahových krytin, opravě sádrokartonů, rozvodu TUV, nebo vybudování výdejny stravy,“ vypočítává Jaroslava Čechová, vedoucí odboru správy majetku města. Dnes školka přivítala své první žáčky. Aby se v nové školce dětem líbilo, popřál náměstek primátora Tulpa, který školku slavnostně otvíral. Dodal také, že velký dík za spolupráci a ochotu patří i oběma ředitelkám, které se svými spolupracovníky na vzniku školky podílely.

Další mateřská školka, odloučené pracoviště MŠ Lovecká, byla přes léto vybudována v prostorách školní družiny základní školy Sokolí.  Družina se přestěhovala o dvě patra výš a stavební úpravy si zde vyžádaly 600 tisíc korun z rozpočtu města. V téhle školce si budou děti hrát už od ledna příštího roku.

Vybudováním dvou nových odloučených pracovišť v prostorách základních škol došlo k navýšení kapacity o 50 míst. Pro nadcházející školní rok se v Jablonci podařilo do školky umístit všechny tříleté a dokonce i více než 100 dětí mladších tří let. V 18 mateřských školách ve městě je celkem umístěno na 1600 dětí.
„Celkový počet podaných žádostí o umístění pro školní rok 2012/13 byl 629. Nebylo možné uspokojit cca 80 žadatelů, ale jednalo se pouze o děti, které dovrší věku tří let až v průběhu tohoto školního roku či dokonce v příštím školním roce nebo o děti, jejichž rodiče promeškali termín podávání žádostí o přijetí a vzpomněli si až v srpnu,“ říká náměstek Tulpa

Město Jablonec nad Nisou na základě svých šetření  již v minulých letech pružně reagovalo na zvyšující se poptávku po místech v MŠ a kapacitu tak průběžně navyšovalo již od roku 2007.

S řešením pomocí odloučených pracovišť mateřinek v prostorách základních škol má město zkušenosti již z minulosti, tento typ funguje v kokonínské základní škole nebo v ZŠ Pasířská.

„Mateřské školky v prostorách základních škol jsou výhodné z několika důvodů. Jednak proto, že přechod předškoláků do první třídy nebude pro děti těžký, protože zůstávají stále ve známém prostředí a jednak proto, že jakmile nebude tato kapacita mateřských škol potřeba, nebude obtížné přizpůsobit prostory opět potřebám školy,“ vysvětluje primátor města Petr Beitl.

Úpravy a opravy v jabloneckých mateřinkách během léta a podzimu si vyžádají cca 1,3 milionu korun. V září a říjnu budou ještě opraveny herní prvky na zahradách většiny mateřských škol, na září je naplánována oprava altánu v Mateřské škole speciální a také oprava střechy nad vstupem v MŠ Střelecká.

Z opravených teras se již mohou těšit v MŠ Josefa Hory. „Jelikož se příjmová stránka rozpočtu vyvíjí příznivě, předložím zastupitelstvu návrh na uvolnění finančních prostředků z rezervy města na vytvoření finančních fondů pro ředitele škol a školek. S těmito penězi by si ředitelé hospodařili sami a drobné opravy realizovali operativně dle svého uvážení,“ uzavírá dobrou zprávou náměstek primátora pro hospodaření města Miloš Vele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…