Dvůr Králové nad Labem: Autobusové nádraží nově monitorují kamery

09.12.2020 12:09

Městská policie Dvůr Králové nad Labem (MPDK) pokračuje v rozšiřování stávajícího městského kamerového dohlížecího systému.

Dvůr Králové nad Labem: Autobusové nádraží nově monitorují kamery
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Na konci října tak byly v prostoru areálu autobusového nádraží nainstalovány tři nové kamerové body. Dosud tato lokalita totiž nebyla kamerově zabezpečena.

„Autobusové nádraží považuji za strategické místo ve městě, kde se shromažďuje velké množství osob, zejména dětí a mládeže. Kamery nám tak zajistí online dohled nad touto lokalitou,“ říká ředitel MPDK Jan Štípek a pokračuje: „Kamery působí i preventivně, věřím, že přispějí ke zvýšení bezpečí občanů a nebude zde docházet k ničení místního mobiliáře jako vyvěšených jízdních řádů, odpadkových košů, popíjení alkoholu a podobně.“

Podle slov Jana Štípka se kamerový systém osvědčil. „V době nouzového stavu využíváme kamery například při dohledu na dodržování vládních opatření. Autobusové nádraží je místem, kde se hodně schází mládež a pohybují se zde také lidé bez domova. Dříve strážníci tuto lokalitu kontrolovali i několikrát denně, nyní ji můžeme kontrolovat online. Další výhodou je, že dohled pomocí kamer provádí také Policie ČR,“ vysvětluje.

Během letošního roku MPDK investovala do rozšíření kamerového systému téměř 450 tisíc Kč, kromě kamer na autobusové nádraží zakoupila také autonomní kamerový bod, který bude možné operativně použit v místech, kde není přívod elektrické energie nebo napojení na metropolitní síť. „Podstatnou část finančních prostředků, a to zhruba 313 tisíc Kč, jsme získali z dotace Ministerstva vnitra. Žádost připravili pracovníci odboru rozvoje, investic a správy majetku, za což jim děkuji,“ podotýká Jan Štípek.

MPDK je připravena žádat o další dotační prostředky také v příštím roce. „Chceme pokračovat v rozvoji a obnově kamerového systému, stále je třeba modernizovat technologicky zastaralé části kamerového systému a podle aktuálních potřeb ho rozšiřovat. Lokality volíme na základě podnětů občanů města a především podle místní znalosti strážníků a Policie ČR, která má ke kamerovému systému přístup a jeho záznamy může využívat,“ dodává Jan Štípek.

Městský kamerový dohlížecí systém pomáhá strážníkům MPDK zabezpečit veřejný pořádek, předcházet trestné činnosti a přestupkům a odhalovat jejich pachatele. V současné době se skládá ze 42 pevných kamer, které jsou rozmístěny ve vytipovaných lokalitách města, kde se pohybuje větší množství lidí a zároveň zde dochází k porušování veřejného pořádku, poškozování majetku, dopravním přestupkům atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…