Dvůr Králové nad Labem bude mít tři sociální byty, v současné době se rekonstruují

03.03.2019 21:16

Město Dvůr Králové nad Labem se dlouhodobě zabývá problematikou sociální oblasti, týkající se také zajištění bydlení lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci.

Dvůr Králové nad Labem bude mít tři sociální byty, v současné době se rekonstruují
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Do této doby však nemělo k dispozici žádný sociální byt, v němž by bylo možné tyto osoby ubytovat, a pro tento účel tak využívalo volné městské byty přidělené za snížené nájemné. To se však v letošním roce změní, v rámci podpory sociálního bydlení totiž vzniknou tři sociální byty přidělované za určitých podmínek.

V současnosti se rekonstruují tří různě velké byty, které město vlastní v různých bytových domech buď přímo v centru, nebo v jeho blízkosti. „V případě dvou bytů dojde ke stavebním úpravám tak, aby vznikly bytové jednotky o velikosti 1 + KK a 2 + 1 s vlastním sociálním zařízením, novými rozvody vody, kanalizace a elektroinstalace, provedou se opravy omítek, výmalba, položí se nové podlahové krytiny, popř. obnoví stávající apod. Třetí byt 1 + 1 bude výrazně modernizován,“ říká Ctirad Pokorný, vedoucí odboru rozvoje, investic a správy majetku na královédvorském městském úřadě.

Za realizaci tohoto projektu město Dvůr Králové nad Labem zaplatí více než 1,5 mil. Kč, prostřednictvím MAS Královédvorsko však získalo dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu dotaci ve výši 1,36 mil. Kč.

„Rozhodli jsme se zlepšit a podpořit tzv. sociální bydlení, které by zajistilo ubytování pro sociálně slabé občany žijící nyní na ubytovně nebo v azylovém domě. V sociálních bytech bude možné ubytovat osoby či rodiny nacházející se v tíživé životní situaci, která vznikla např. ztrátou zaměstnání, problémy v rodinných a partnerských vztazích, špatným zdravotním stavem, užíváním návykových látek, ztrátou bydlení z ekonomických důvodů apod. Těmito případy se intenzivně zabývají pracovnice odboru školství, kultury a sociálních věcí,“ podotýká místostarostka Alexandra Jiřičková a pokračuje: „Dvůr Králové nad Labem je v současné době jedním z mála měst, které již sociální bydlení poskytuje, pro tento účel však dosud sloužily volné městské byty přidělené za snížené nájemné. Počet volných bytů, které město vlastní, ale zdaleka nepostačuje poptávce a potřebám cílových skupin. Proto i do budoucna plánujeme zřízení dalšího dostupného sociálního bydlení, a to rekonstrukcí dvou pater azylového Domu Žofie.“

Kromě přidělení volného městského bytu za snížené nájemné osobám v nouzi město Dvůr Králové nad Labem poskytuje v domech s pečovatelskou službou (DPS) bydlení pro seniory a zdravotně postižené osoby, které potřebují pomoc druhých. DPS je součástí Pečovatelské služby Města Dvůr Králové nad Labem, která dále zahrnuje pečovatelskou službu, středisko osobní hygieny, azylový Dům Žofie a noclehárnu. V současné době se také chýlí ke konci rekonstrukce jednoho z bytů právě v DPS, který bude sloužit osobám propuštěným z nemocnice, především z oddělení následné péče, a čekajícím na umístění do pobytového zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…