Frýdek-Místek: Handicapovaní z Linie radosti se učí vařit brambory a smažit volská oka

09.02.2019 12:43

Mladí handicapovaní lidé, kteří se učí samostatnosti v denním stacionáři Linie radosti ve Starém Městě u Frýdku-Místku, začali s asistencí sociálních pracovnic více vařit a uklízet. Umožní jim to nové vybavení kuchyně, které si pořídili z 60tisícového grantu Nadace ČEZ.

Frýdek-Místek: Handicapovaní z Linie radosti se učí vařit brambory a smažit volská oka
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Ve stacionáři teď mají moderní varnou desku s troubou, lednici, mixér, spoustu kvalitního nádobí, ale také vysavač, pračku a myčku. „Snažíme se klienty připravit na vstup do samostatného života. Proto je učíme běžným denním činnostem, aby později zvládli například pobyt v chráněném bydlení, případně aby mohli pracovat jako pomocné síly například v hotelových službách. Nejdůležitější je ale to, že si novými návyky posilují své sebevědomí. Je pro ně důležité vědět, že něco zvládnou samostatně a bez pomoci,“ vysvětlila ředitelka organizace Jaroslava Lukšová.

V Linii radosti připravují hlavně jednoduchá jídla. „Žádné vepřo-knedlo-zelo, to si nikdy sami vařit nebudou. Důležité je, aby si bez pomoci zvládli ukuchtit například brambory nebo volské oko,“ dodala Jaroslava Lukšová s tím, že většina klientů má nejraději palačinky. „To je tady vždycky výskot. Naučili se je dělat fakt dobře, mají je krásně tenoučké.“ Kromě přípravy jídel si klienti chodí také nakupovat suroviny.

Cílem stacionáře je dát mladým handicapovaným lidem životní školu: od klasické školní výuky českého jazyka nebo počtů, aby si udrželi základy, se kterými přišli ze speciálních škol, až po praktické návyky, jako je práce se dřevem, vaření, praní, používání sušičky prádla a práci s počítačem. Klienti také pracují nebo pomáhají při provozu dílny s chráněnými pracovními místy, jejíž produkty si mohou zájemci objednat ZDE, čímž zpětně podpoří provoz stacionáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…