Frýdek-Místek: Hladký průběh zastupitelstva - trvalo dvě hodiny

17.06.2017 12:29

Pouhé dvě hodiny tentokrát trvalo jednání Zastupitelstva města Frýdku-Místku, které se konalo toto pondělí. Zastupitelé pak ještě přišli znovu odpoledne kvůli času vyhrazenému pro připomínky a podněty občanů.

Frýdek-Místek: Hladký průběh zastupitelstva - trvalo dvě hodiny
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

V úvodu jednání vystoupil Jaromír Horký s prohlášením zastupitelů vyloučených z hnutí ANO, kteří si museli založit nový klub, protože pod hlavičkou ANO už nemohli působit: „Vzhledem k vleklým a neprůhledným jednáním ze strany KV Hnutí ANO 2011 a nepodloženým faktům jsme se rozhodli vystoupit z klubu za hnutí ANO. Dostali jsme mandát od našich voličů a chceme dodržet všechny sliby, které jsme jim dali. Budeme nadále pokračovat jako nezávislí zastupitelé a jednomyslně budeme hájit zájmy občanů našeho města. Distancujeme se od jednání bývalých našich členů klubu zastupitelů, kteří za účelem vlastního prospěchu na vlastní žádost klub opustili. Dnešním dnem se stáváme klubem nezávislých zastupitelů.“

„Pokud vím, nikdo z oněch třinácti zastupitelů již není členem hnutí ANO. Jediným klubem za hnutí ANO je v tuto chvíli klub, jehož členem jsem já a kolega Ryška,“ reagoval Jakub Míček a potvrdil tak slova krajského předsedy hnutí ANO Petra Glončáka, že právě oni budou spojkou ANO v zastupitelstvu.

Zastupitelé se blíže zastavili u bodu týkajícího se mimoúrovňových křižovatek v souvislosti s výstavbou obchvatu, kdy se shodli na tom, že stavby vyvolané nadřazenou dopravní infrastrukturou by neměly být financovány pouze z městského rozpočtu.

Vedení města také reagovalo na výtku, že se snaží podpořit vznik ScioŠkoly na úkor tříd pro nadané děti na 8. ZŠ. „Nelze srovnávat běžnou školu se ScioŠkolou. Je to něco úplně jiného než běžný model na veřejných školách, určitá alternativa k běžnému vzdělání. Pokud o ni rodiče mají zájem, nemáme důvod ji nepodporovat,“ reagoval náměstek primátora Pavel Machala. Marek Šimoňák jej doplnil, že nová třída pro nadané děti se nemohla otevřít, protože pouhé čtyři splňovaly statut nadaných dětí, a připomněl, že nejbližší ScioŠkola je v Olomouci, a proto by pobočka ve Frýdku-Místku měla značnou spádovost, rozhodně neohrožující místní základní školy.

Náměstek primátora Jiří Kajzar rovněž obsáhle reagoval na výtky ohledně jednostranné výhodnosti uzavřeného Memoranda se Slezanem. „Pro město bylo velmi důležité, že jsme si sedli ke společnému stolu a uzavřeli Memorandum, díky kterému se z historických areálů textilek nestaly řízené ruiny. Zůstaly by pro obyvatele města uzavřené, nedostupné, objekty v nich by chátraly, pokračovalo by bourání historicky unikátních objektů a z velké části města by se postupně stal jeden velký chátrající brownfield,“ říká Jiří Kajzar, který jako hmatatelné výsledky spolupráce uvedl například studie na začlenění uzavřených areálů do urbanistické struktury města, významné kulturní programy a akce, přípravy na vzniku fauna-parku a skateparku či spolupráci na estetizaci fasád některých objektů.

Zazněla i slova chvály na realizaci arboreta a dennodenní práci technických služeb, která „je ve městě vidět“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…