Frýdek-Místek: Realizace kanalizací začíná

10.02.2020 7:35

Ještě před koncem roku nabyly účinnosti smlouvy o dílo, které uzavřelo Statutární město Frýdek-Místek se zhotoviteli, kteří na jaře začnou budovat kanalizace v místních částech Chlebovice, Skalice, Zelinkovice a Lysůvky. Už nyní ale probíhají přípravné práce, nutné pro provedení díla.

Frýdek-Místek: Realizace kanalizací začíná
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Provádí se takzvaná pasportizace soukromých a veřejných komunikací, rodinných domů, studní, oplocení a podobně. To znamená, že se v dotčených lokalitách budou pohybovat pracovníci stavebních firem, kteří budou pořizovat fotodokumentaci nemovitostí, aby bylo jasné, v jakém stavu byly například chodníky, vozovky nebo oplocení v místě přípojek před zahájením prací. Jakékoliv poškození výstavbou totiž musí být dáno do původního stavu,“ vysvětluje primátor Michal Pobucký.

Občané vlastnící studně musí počítat s tím, že i ty budou zdokumentovány, aby byla zaměřena jejich hladina, a u studen s pitnou vodou budou provedeny i odběry a hygienické rozbory. „V rámci přípravných prací zhotovitel zpracuje rovněž časový harmonogram postupu prací, navrhne koncepci zajištění zachování dopravní obslužnosti po dobu provádění stavby a případně navrhne objízdné trasy. O všem budou občané, kterých se to bude dotýkat, informováni,“ ujistil náměstek primátora Karel Deutscher, který má na starosti dopravu.

„Kanalizace v okrajových částech ukrojí z rozpočtu města skoro čtvrt miliardy korun, ale akce bude spolufinancována z dotace ze Státního fondu životního prostředí, takže část prostředků se městu vrátí,“ doplnil náměstek primátora Jakub Míček. V Chlebovicích přes devět kilometrů potrubí umožní vznik 251 domovních kanalizačních přípojek, v rozlehlé Skalici v zemi skončí okolo dvaceti kilometrů potrubí pro 435 přípojek a v Zelinkovicích a Lysůvkách 45 kusů zajistí dvoukilometrová trasa. Všude se předpokládá zahájení stavebních prací v dubnu tohoto roku, v Zelinkovicích a Lysůvkách by mělo být hotovo do 8 měsíců, v Chlebovicích do 17 měsíců a ve Skalici pak do 20 měsíců od převzetí staveniště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…