Frýdek-Místek: Technotrasa přiblíží návštěvníkům zdejší textilní průmysl, který proslavila značka Slezan

26.05.2021 15:03

Frýdek-Místek je již třetí turistickou sezónu zapojen do projektu Moravskoslezského kraje s názvem Technotrasa. Ten přibližuje 31 technických památek neotřele a se zážitkem.

Frýdek-Místek: Technotrasa přiblíží návštěvníkům zdejší textilní průmysl, který proslavila značka Slezan
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Technotrasa začínala v roce 2012 ve spolupráci s dvanácti subjekty, postupem let nabídku rozšířila na zmíněných třicet jedna. Mezi ní se zařadil také Frýdek-Místek se svou textilní historií, která toto město pod Beskydami proslavila především pod značkou Slezan.

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí

Prostřednictvím Turistického informačního centra Frýdek≈Místek se s ní mohou seznámit návštěvníci na pravidelných prohlídkách pod názvem Po stopách textilek, které potrvají až do 13. října.

„Jsme velmi potěšeni, že se i tohoto ročníku významného projektu Moravskoslezského kraje může naše turistické informační centrum účastnit a přispět k rozšíření nabídky unikátních zážitků. Jak textilní průmysl ovlivnil architekturu a život ve Frýdku-Místku, přiblížíme v komentovaných prohlídkách, které jsou připraveny v pěti termínech, které si zájemci mohou již rezervovatna www.technotrasa.cz pod pojmem tradice. Kapacita prohlídky je omezena, proto s rezervací doporučuji neotálet,“ vyzývá ředitelka Turistického informačního centra Frýdek≈Místek Monika Konvičná.

V průběhu prohlídky budou návštěvníci seznámeni s minulostí a významem textilního průmyslu, který zcela ovlivnil podobu některých částí města, s budovami, které v mnoha případech jsou dominantou města dodnes. Neexistovala snad jediná rodina ve městě, v níž by alespoň jeden její člen nepracoval v místní textilce. S průvodkyní si připomenou její tradici, nahlédnou do míst spjatých s výrobou textilií a oděvů, poznají manufakturní architekturu a uslyší příběhy jak dělníků, bez nichž by manufaktury nemohly fungovat, tak jejich samotných majitelů, bez kterých by zase zdejší podniky vzniknout nemohly.

Komentovanou prohlídku doplní návštěva bývalých tkalcoven, přádelen a dalších budov textilky Slezan, zábavné kvízy pro děti i dospělé, poznávačka látek a vstup na výstavu o historii textilnictví.

Vstupné činí 120,- Kč, s Beskydy Card mohou zájemci získat 20 % výhodu. Rezervace je možná online na www.technotrasa.cz nebo osobně na pobočkách Turistického informačního centra Frýdek≈Místek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.