Frýdlant: Kapacita ve frýdlantských školkách nestačila, město otevřelo novou třídu

02.02.2023 7:34 | Tisková zpráva

Prvního února 2023 otevřelo Město Frýdlant pro předškolní děti novou třídu mateřské školy. Její kapacita je 24 míst a sídlí v provizorních prostorách v druhém patře základní školy T. G. Masaryka v Bělíkově ulici.

Frýdlant: Kapacita ve frýdlantských školkách nestačila, město otevřelo novou třídu
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

K vytvoření nového oddělení mateřské školy v rámci ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant přistoupilo město poté, co zájem o umístění předškolních dětí poměrně výrazně přesáhl stávající kapacitu v dosavadních třídách mateřské školy. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22951 lidí

„V rámci zápisu do mateřské školy loni v květnu muselo být odmítnuto 28 dětí, z toho 17 případů byly děti, kterým ještě do 1. 9. 2022 nebyly tři roky a ze zákona nárok na přijetí neměly, dalších 11 dětí byly děti, které nemají ve Frýdlantu trvalý pobyt,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer. Město Frýdlant situaci vyřešilo zřízením nového oddělení školky. „Zastupitelstvo města se rozhodlo podpořit rodiny s dětmi, aby mohli rodiče nastoupit do práce s vědomím, že je o jejich děti dobře postaráno, a schválilo na svém červnovém zasedání rozšíření stávající kapacity školky o jednu plnohodnotnou třídu,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

„V nově otevřené třídě školky jsou umístěné děti, které byly při květnovém zápisu odmítnuty a které mají trvalý pobyt ve Frýdlantu. Kapacita nové třídy mateřské školy je 24 dětí,“ vysvětluje ředitel ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant Mgr. Bc. Petr Kozlovský.

Nová třída školky sídlí v druhém patře Základní školy v Bělíkově ulici v prostorách, které byly pro tento účel zadaptovány už dříve při postupných rekonstrukcích mateřských škol Frýdlantu. „Jde o prostor ve staré budově školy, který byl využíván pro volnočasové aktivity dětí z domu dětí a mládeže,“ doplňuje starosta Frýdlantu. Aby se do něj mohly opět vrátit předškolní děti, bylo nutné přistoupit k jeho částečné rekonstrukci. „Byla zde částečně upravena elektroinstalace a vodoinstalace, položena nová podlahová krytina, všechny prostory byly vymalovány. Pořídili jsme také nový nábytek a kompletní vybavení, které je pro provoz mateřské školy potřeba, včetně hraček,“ vypočítává ředitel školy. Upraveny byly dle požadavků Krajské hygienické stanice i stávající toalety s umývárnou. Celkem přišla příprava prostor před zahájením povozu nové třídy mateřské školky městský rozpočet na 1 milion a 500 tisíc korun.

O děti pečují v novém oddělení školky nazvaném Liščata dvě učitelky, děti budou při pobytu venku využívat hřiště mateřské školy v Bělíkově ulici v podstatě naproti přes ulici a také Rákosníčkova hřiště, hřiště s umělou trávou v bezprostředním sousedství a areálu lesoparku Střelnice. „Stravovat se budou ve školní jídelně ZŠ Bělíkova, obědy budeme dovážet z pracoviště MŠ Sídlištní. Přesnídávky a svačiny bude připravovat přímo v provozních prostorách nové třídy školky kuchařka, která je součástí týmu a bude zajišťovat i úklid,“ vysvětluje ředitel školy Petr Kozlovský.

„Naším cílem je, aby byl projekt nové třídy mateřské školy trvale udržitelný, aby se školka o tuto třídu rozšířila nastálo. Kde bude ale nakonec nastálo sídlit, bude nejpozději do dvou let rozhodovat zastupitelstvo města. Variant je několik,“ uzavírá starosta města Dan Ramzer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.