Hlučín: U sochy Jakuba zahradníka přibyla informační cedulka

22.10.2018 10:49

Nová informační cedulka přibyla v září u sošky Jakuba zahradníka. Kolemjdoucí se z ní dovědí nejen název dílka, které místní označují třeba za hasiče, ale také jméno jejího autora.

Hlučín: U sochy Jakuba zahradníka přibyla informační cedulka
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Pátrání po něm inicioval Karel Břemek, nadšený propagátor geocachingu. Jednu z kešek chce umístit i k sošce, kterou by tak zpropagoval u dalších hráčů a hledačů kešek, potažmo návštěvníků Hlučína. Společnými silami se podařilo zjistit, že autorem sochy byl v roce 1988 opavský akademický sochař Jiří Klíma.

K vytvoření sochy mě inspiroval můj syn Jakub, když si hrál na zahradě. Jako materiál jsem použil cement a ocel,“ uvedl sochař Klíma.

K jeho jménu redakci dovedly informace z Facebooku, kde jeden z přispěvatelů psal, že byl dokonce osobně u toho, když Jiří Klíma sochu zhotovoval.

„Jméno jeho syna Jakuba bylo vyryto na levé straně hlavy postavičky zahradníčka,“ vzpomínal pisatel.

Ke vzniku sochy se pojí neobvyklý příběh. Někdy začátkem osmdesátých let navrhoval architekt města Mojmír Sonnek úpravu plochy po vybouraném domu v místě bývalé pískovny, po které se ulice jmenuje Písečná. Jak vzpomíná, tehdy tam naplánoval mimo jiné umělecké dílo a představoval si ženské torzo. Z původního návrhu parčíku se schodištěm, lavičkami a kruhovým trávníkem uprostřed ale nakonec sešlo a zvolila se levnější varianta. Místo žulových schodišť a opěrné zídky se zde zbudovaly jejich betonové imitace. Nová podoba prostranství si žádala i jinou formu uměleckého díla.

„Na místě původně plánovaného kruhového trávníčku na prostranství vznikla jakási vyvýšenina, která má znázorňovat vodní kapku. Na ní se umístila socha zahradníčka s hadicí. Ten se stal časem místní raritou a parčík místem schůzek mládeže u hasiče,” vzpomíná Mojmír Sonnek.

Kresba „hasiče” byla i součástí populárního hlučínského pexesa vytvořeného z linoritů hlučínské autorky Marie Hranáčové. Socha je v majetku městské obchodní společnosti TS Hlučín, která o ni pečuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…