Hodonín: Posilovat bezpečnost chceme i s pomocí dotací

02.02.2023 6:32 | Tisková zpráva

Žádat o dotace z programu prevence kriminality Ministerstva vnitra plánuje město Hodonín také letos. Žádost již schválila rada města na svém posledním jednání.

Hodonín: Posilovat bezpečnost chceme i s pomocí dotací
Foto: wikipedia
Popisek: Hodonín

Město se do uvedeného dotačního programu zapojuje již od roku 1999. Snaží se tak soustavně pracovat na posilování bezpečnosti v ulicích Hodonína nejen prostřednictvím rozšiřování kamerového systému, ale i práce preventistů. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22950 lidí

S pomocí dotací z uvedeného programu se v Hodoníně v uplynulých letech podařilo pořídit většinu z 31 kamer, které monitorují dění na 21 místech našeho města. A posílit kamerový systém je v plánu i tentokrát. Nyní se bude jednat o rozšíření kamer umožňujících identifikaci registračních značek projíždějících vozidel. Dva nové kamerové body budou umístěny u vjezdů do města, kde pomůžou zejména Policii ČR. „Na základě tohoto systému budou moci policisté sledovat vozidla při řešení trestné činnosti včetně pátrání po odcizených vozidlech. Účinnost těchto systémů se prokázala již například v roce 2016. Pořízená kamera tehdy výrazně pomohla Policii ČR na hranicích se Slovenskem v pátrání po vozidlech značky Octavia, které se ve velkém ztrácely,“ připomněl velitel Městské policie Hodonín Jindřich Vašíček.

Stejně jako v minulosti je předmětem žádosti také dotace na práci asistentů prevence kriminality. Ve městě působí již od roku 2014 a jejich pracovní náplní je zejména kontrola parků, nádraží, prostor před obchodními domy či dalších lokalit, kde se zdržují problémové osoby. Asistenti jsou vítanými posilami, které pomáhají strážníkům lépe monitorovat dění v těchto místech. V posledních letech také několikrát pomohli s dopadením pachatelů krádeží i k zadržení hledaných osob.

Zmínit je nutné i projekt Domovníka – preventisty, který funguje taktéž od roku 2014. Jedná se o domovníka, který přímo žije v jedné z nejvíce problémových lokalit města, kde dohlíží na pořádek v bytových domech a v jeho okolí. Spolupráce s domovníkem přímo v místě se v minulosti velmi osvědčila, proto v projektu plánuje městská policie pokračovat i nadále.

Celkové náklady na výše uvedené projekty činí 1 248 000 Kč. V případě kladného posouzení žádosti by mohla dotace z Programu prevence kriminality na místní úrovni 2023 pokrýt až 960 000 Kč, přičemž podíl města by činil 288 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…