Hodonín: Příčiny poruch podloží v Bažantnici jsou lokální. Potvrdil to geofyzikální průzkum

07.03.2019 10:13

Městskou část Bažantnice trápí nestabilní podloží. Projevuje se to od osmdesátých let praskáním zdí u některých domů, a to i u starších cihlových domů, které již byly v minulosti zpevněny.

Hodonín: Příčiny poruch podloží v Bažantnici jsou lokální. Potvrdil to geofyzikální průzkum
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Nedávno provedený geofyzikální průzkum prokázal, že poruchy v podloží jsou zapříčiněny nepříznivými geologickými faktory a jsou lokálního charakteru, tedy pod dílčími domy a nikoliv pod celou lokalitou. Řešení chce město hledat v součinnosti se státem.

Za tímto účelem jmenovali radní města pracovní skupinu, složenou z odborníků, zástupců města a bytových družstev, která bude pracovat jako stálá komise rady města. Jejím úkolem bude připravit další kroky a postup řešení.  Komise zasedla poprvé 6. března.

Podloží lokality v Bažantnici je velmi složité. Z geologického pohledu patří oblast k okraji Vídeňské pánve, kterou prochází několik geologických zlomů. Podloží tvoří třetihorní usazeniny ve vícero vrstvách. Jedná se o různé typy propustných a nepropustných jílů, vátých i tekutých písků, které s kolísáním hladiny podzemní vody mohou zapříčiňovat narušování stability podloží. Podzemní vody navíc obsahují vyšší výskyt agresivních síranů.

Geofyzikální průzkum, který byl zaměřen na celou část Bažantnice, nechalo město provést koncem minulého roku. Nejvíce průzkumných sond pomocí georadaru bylo vedeno kolem hlavní zlomové linie. Prokázalo se, že v blízkosti zlomu voda více vzlíná, a to až o 3 metry, což má vliv i na pohyb písků. K pohybu hladiny podzemních vod však dochází i v souvislosti se střídáním „suchých a mokrých“ let, vlivem vegetace s kořeny v hloubce 3 – 4 metry a dalšími faktory. Průzkum prokázal, že příčiny poruch podloží jsou lokální, tedy pod jednotlivými domy, nikoliv pod celou Bažantnicí. Ze závěrečné zprávy vyplývá, že z celkových 112 domů v této lokalitě, by případnou sanaci podloží mohlo do budoucna potřebovat asi 16 – 17 domů.

Součástí průzkumu bylo i dotazníkové šeření, které provedla firma ve spolupráci s předsedy společenství vlastníků bytových jednotek. Předsedové měli zhodnotit ze svého subjektivního pohledu stav svých domů. Ze 112 bytových domů jich reagovala pouze zhruba čtvrtina (31). Za „značně narušené“ označilo své domy 6 procent z nich.

Hodonínské sídliště Bažantnice vzniklo v padesátých letech minulého století. Před jeho výstavbou byl proveden geologický průzkum lokality, který již tehdy prokázal složitost podloží. Další geofyzikální měření se prováděla v letech 2005 až 2007 u domů, u nichž se objevily problémy s praskáním zdí. Jeden z nich byl dokonce zbourán. Poslední průzkum z loňského roku byl však komplexním a prováděl se v celé lokalitě. Zahrnoval jak rešerši již provedených vrtů, tak zmapování struktury podloží georadarem, elektrickou tomografií, refrakční seismiku či měření vodivosti zeminy. Výstupem jsou plošné geofyzikální mapy a řezy, geotechnické zhodnocení lokality a hydrogeologický posudek, s nimiž se bude dále pracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…