Hodonín: Setkání s občany přineslo podněty k návrhu obnovy prostoru před jejich domy

16.05.2022 14:27 | Tisková zpráva

V příjemném duchu se konalo setkání s obyvateli několika bytových domů v ulici U Červených domků. Velkou zelenou plochu v jejich bezprostředním okolí v září tohoto roku obnoví studenti zahradnických škol v soutěži Lipová ratolest. Ještě dříve však dostali příležitost občané, kteří se vyjádřili k návrhu studie na revitalizaci tohoto místa.

Hodonín: Setkání s občany přineslo podněty k návrhu obnovy prostoru před jejich domy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Prostranství před třemi bytovými domy v ulici U Červených domků čeká proměna. Aby bylo vše ke spokojenosti místních obyvatel, konalo se zde již druhé setkání s občany, kde se tentokrát seznámili s návrhem studie ateliéru Per Partes. „Na základě podkladů z minulého setkání, jsme se snažili nápady občanů zapracovat do návrhu studie a udělat to jako prostor, který bude sloužit i těm lidem, kteří tehdy nepřišli. Dnes se zúčastnilo daleko více lidí, takže myslím, že návrh posuneme zase o kousek dál. Dostali jsme ještě další podněty, mnoho z nich je dobrých, a je možné je tam zapracovat,“ řekl krajinný architekt Daniel Matějka.

Setkání se konalo za účasti necelé dvacítky občanů. Do základního konceptu studie zahrnujícího výsadby stromů, keřů, trvalek, založení trávníku, dlážděných ploch, dále vybavení herními prvky, lavičkami či pergolou, už lidé příliš nezasahovali. Minimální změny se týkaly spíše rozmístění prvků v prostoru. „Byl jsem velice mile překvapený přístupem lidí i tím, kolik jich přišlo. Přijali to tak, jak to bylo navrženo, ve studii jsou menší úpravy s tím, že architekti teď mají přibližně tři týdny na dopracování studie a předání městu,“ řekl místostarosta a garant oddělení odpadového hospodářství a zeleně Ondřej Fialík. Jak dále dodal, přestože se jedná o městský pozemek, je velmi důležité s lidmi komunikovat, aby si sami řekli, co zde chtějí a potřebují. „Neradi bychom někomu nutili, jak má vypadat prostor před jeho domem. Samozřejmě ne vždy je možné vše zrealizovat, ale je to o kompromisu a vysvětlení,“ řekl místostarosta.

S organizátory soutěže Lipová ratolest, Svazem zakládání a údržby zeleně, bylo město Hodonín v kontaktu již dříve. I v důsledku tornáda se lokalita v bezprostředním sousedství budoucího Domu přírody zdála nejvhodnější. Velký prostor lze totiž rozdělit do menších, relativně stejných celků, kde bude deset týmů studentů po dobu tří dnů pracovat na zahradních úpravách. Soutěž je plánována v termínu 20. – 22. září. Území, které ateliér Per Partes projektuje, však zahrnuje i další plochy, například za bytovými domy směrem k silnici, které již nejsou předmětem soutěže a jejich obnova přijde na řadu později.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…