Hodonín: Školní fórum dalo prostor k vyjádření žákům základních škol

06.05.2022 16:48 | Tisková zpráva

Jednu z možností, jak mohou žáci ovlivnit prostředí své školy i města, ve kterém žijí, představuje školní fórum. Národní síť Zdravých měst (dále NSZM) pořádá fóra již od roku 2015 a 3. a 4. května se poprvé konaly i ve dvou hodonínských základních školách, v ZŠ Očovské a v ZŠ Mírové náměstí.

Hodonín: Školní fórum dalo prostor k vyjádření žákům základních škol
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Cílem školních fór je zapojení mladé generace, žáků 5. až 9. tříd, do rozhodovacích procesů ve škole i ve městě. Princip je přitom stejný jako na veřejných fórech pro dospělé. Děti jsou rozděleny do skupin, v nichž se společně zamýšlejí nad tím, co považují za problém, ale také co se jim ve škole a ve městě líbí. Vše následně prezentují před svými spolužáky. Každá skupina ze svých návrhů zároveň vybere dva, které se poté stanou součástí závěrečné ankety a širšího hlasování. „Akce je pro nás zajímavá, protože nám přinese poznatky o tom, co se dětem líbí, nelíbí jednak ve škole i ve městě a co by s tím šlo dělat. Rozhodnutí a názory dětí jsou určitě důležité, aby si i samy dokázaly uvědomit důsledky svého chování, jednání,“ řekla koordinátorka žákovského parlamentu ZŠ Mírové náměstí Jana Trojancová.

Děti z obou místních základních škol považují v prostředí školy za problém například nedostatečné vybavení učeben, vybavení toalet s nemožností uzamknout dveře, chybějící bufet, nevyhovující stravu v jídelně, kázeňská opatření za nošení telefonů nebo třeba omezení pohybu ve škole o přestávkách. Mezi návrhy týkajícími se města pak žáci uvedly například park Mírové náměstí, prostor autobusového a vlakového nádraží, čistotu města s větším množstvím odpadkových košů, ale také třeba zbourání kasína, více akcí ve městě, záchyt dešťových vod nebo přístup lékařů a kvalitu péče v místní nemocnici. „Pro mě je opravdu zajímavé, jakým způsobem žáci vnímají jak prostředí školy, tak i města. Na Základní škole Očovská na plné čáře vyhrál námět, že by bylo potřeba zlepšit nakládání s dešťovou vodou v Hodoníně. Kromě běžných věcí, že občas někde leží nějaké odpadky, jsem velmi překvapený, jak děti vnímají ekologii a potřebu s tím něco dělat,“ podělil se o svůj dojem místostarosta David Herzán.

Náměty, které z veřejného fóra vyplynou, představují důležitou zpětnou vazbu mladých nejen ke škole, ale i k místní samosprávě. „Mohu říct, že děti jsou vynikající, jsou aktivní a mají spoustu nápadů. Oblast týkající se školy bude dle možností řešit vedení školy, v oblasti město to půjde do rady města a s vybranými náměty bude rada pracovat. Za rok na dalším školním fóru se potom bude dětem prezentovat, co bylo možné splnit a co ne,“ řekl k dalšímu postupu předseda NSZM Petr Hermann.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…