Hořice: Výstava o holocaustu českých Romů a Sintů na radnici

24.08.2018 20:38

Výbor pro odškodnění romského holocaustu v ČR, z.s. ve spolupráci s městem Hořice pořádá výstavu dokumentující život a holocaust původních českých Romů a Sintů nazvanou Zaniklý svět. Vernisáž proběhne v pondělí 27. srpna ve foyer Divadelního sálu na radnici od 16 hod.

Hořice: Výstava o holocaustu českých Romů a Sintů na radnici
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Výstava „Zaniklý svět“ dokumentuje 600leté soužití tradičních českých Romů a Sintů s většinou v českých zemích. Panely jsou vyplněny kopiemi archivních materiálů pronásledování Romů a Sintů za nacismu, část panelů je vyplněna vzácnými a dosud nepublikovanými dobovými fotografiemi ze života původních kočovných českých Romů a Sintů, hrdě pózujících u svých nádherných maringotek z doby před 2. svět. válkou a také jejich protinacistickému odboji. Část panelů je věnována pronásledování Romů na území tehdejšího Slovenského štátu.

Součástí výstavy bude přednáška o kultuře původních českých Romů a Sintů a o tom, co se jim v období  2.svět. války stalo. Beseda proběhne v úterý 11. září 2018 v přednáškové místnosti za knihovnou od 16 hod. a bude ji moderovat autor výstavy Čeněk Růžička. Součástí setkání bude i diskuse o současných vztazích Romů  s většinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …