Hradec Králové: Cestujícím MHD slouží další z moderních označníků

15.09.2011 17:06

Potřebujete rychle a jednoduše zjistit, kdy vám přijede spoj městské hromadné dopravy? Ode dneška je to o mnoho snazší na zastávce Magistrát města směrem do centra Hradce.

Hradec Králové: Cestujícím MHD slouží další z moderních označníků
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Pracovníci Dopravního podniku zde nainstalovali už druhý informační označník, který cestujícím ukazuje reálnou aktuální dobu, za kterou daný spoj přijede do zastávky.

„Chceme tím v centrálních zastávkových bodech eliminovat možné chyby, aby cestující viděli příjezdy podle aktuální dopravní situace a aby měli jistotu, že jejich spoj je na cestě," uvádí k novému typu označníku ředitel dopravního podniku Miloslav Kulich.

Na panelu s on-line systémem, kdy je poloha vozu v průběhu celé trasy monitorována a vyhodnocována pomocí GPS se zobrazuje přesně za kolik minut spoj přijede. První označník tohoto typu funguje už od loňska na zastávce Adalbertinum a dopravní podnik hodlá systém rozšířit celkem na šest frekventovaných zastávek. „Další zařízení plánujeme na zastávky Adalbertinum a Magistrát města také v opačném směru, ve směru do centra města pak osadíme zastávky Tesco a Centrál," říká dopravně-technický náměstek ředitele Vladimír Pejřil.

„Elektroniku i korpusy označníků máme již připraveny, jejich provoz však vyžaduje jiné řešení elektrického napájení než u dosavadních digitálních typů označníků. Zatímco u starších typů elektronických panelů stačí napojení na veřejné osvětlení, ze kterého se přes noc nabije jejich akumulátor, nové panely mají nároky jiné a musejí být napojeny přímo na rozvodnou elektrickou síť. Nutné přípojky proto vyžadují řešení se společností ČEZ, což si vyžádá nějakou dobu. Navíc bude právě kvůli připojení někde nutný i protlak pod vozovkou. Počítáme s tím, že všechny nové označníky budou fungovat do poloviny příštího roku," doplňuje náměstek Pejřil.

Napojení nového označníku u magistrátu vyřešili dopraváci pomocí vlastního zařízení. Označník totiž mohli napojit na trolejové vedení a napětí pomocí měniče upravit ze 600 Voltů na potřebných 220.

Zastávkové označníky, ale například i celé zastávkové přístřešky nejen pro královéhradeckou MHD navrhuje i vyrábí vlastní středisko městského mobiliáře dopravního podniku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…