Hradec Králové: Dušičky otevřou hřbitovy až do večerních hodin

23.10.2017 17:32

Od tohoto pátku budou městské hřbitovy v Hradci Králové otevřené až do osmi hodin večer. Na blížící se svátek Památky zesnulých se připravuje i hradecký dopravní podnik, nadcházející víkend a v den samotných Dušiček budou posílené linky městské hromadné dopravy do Kuklen a na Lesní hřbitov do Malšovic. Rozšířenou pracovní dobu bude mít v příštím týdnu i kancelář na kuklenském hřbitově.

Hradec Králové: Dušičky otevřou hřbitovy až do večerních hodin
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Největšímu náporu pozůstalých hřbitovy čelí o víkendu před Dušičkami, což vychází na nadcházející sobotu a neděli 28. a 29. října, a potom přímo v den svátku, tedy 2. listopadu. „Od pátku 27. října do pátku 3. listopadu budou všechny hřbitovy v naší správě otevřeny od 7 do 20 hodin,“ sdělila vedoucí správy městských pohřebišť Technických služeb Hradec Králové Naďa Štěrbová. Dodala, že jinak jsou v tomto období otevřeny od 8 do 17 hodin. Kancelář správy pohřebišť v areálu kuklenského hřbitova bude 30. října a navazující první dva listopadové dny otevřena od 8 do 16.30 hodin s hodinovou polední přestávkou. V ojedinělých případech, například u lidí z daleka, nabídne kancelář možnost návštěvy i v jiném termínu, a to po objednání na e-mailu sterbova@tshk.cz, nebo na telefonním čísle 725 761 528. Kvůli očekávané vyšší návštěvnosti technické služby umístily na malšovickém lesním hřbitově mobilní WC. Ty zde stojí od pondělí 23. října a na místě vydrží až do 5. listopadu.   

Návštěvníky by při vzpomínání na zesnulé blízké nemělo nic rušit, protože s ohledem na pietu platí na hradeckých hřbitovech sedm dní před Dušičkami zákaz kamenických, stavebních a podobných hlučných prací. Hřbitovy budou uklizené, ten kuklenský navíc s novou asfaltovou cestou a zrekonstruovaným centrálním křížem, jehož obnova město přišla na zhruba 110 tisíc korun. Po skončení návštěvnického vrcholu v období památky zesnulých se všechny městské hřbitovy budou pomalu připravovat na zimní režim. Jedním z prvních zimních omezení se stane vypnutí vody, které potrvá až do jara. Důvodem je ochrana rozvodů vody před zamrznutím a následným možným poškozením. „Veřejnost by měla rovněž počítat s tím, že v zimním období se nebudou kvůli klimatickým podmínkám ukládat urny do hrobů,“ připomněla další zimní omezení Naďa Štěrbová.

Dostat se na největší hradecké hřbitovy městskou hromadnou dopravou bude v období Dušiček snazší než jindy, dopravní podnik totiž k nim posílí dopravu, a to četnějšími spoji a větší kapacitou autobusů a trolejbusů. V sobotu 28., v neděli 29. října a ve čtvrtek 2. listopadu budou všechny spoje linky číslo 9 do Malšovic s odjezdem od 8 do 16 hodin z terminálu hromadné dopravy zajíždět až na konečnou zastávku Lesní hřbitov. V této době tak nebude obsluhována zastávka Malšovice – U Střelnice. Ve všech uvedených dnech dopravní podnik navíc počítá na lince 9 s nasazením velkokapacitních autobusů, na trolejbusovou linku 3 do Kuklen pošle velkokapacitní vozidla o víkendu 28. a 29. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…